Den ultimata tunnpannkakan...
...kan se ut så här:

Eller med valfritt tillbehör. Antingen lyxar man med blåbärssylt och grädde eller så lyxar man med skivad banan och grädde. Här är i varje fall receptet till de hittills godaste tunnpannkakorna jag lagat:
1,5 dl vetemjöl
1 dl dinkelmjöl fullkorn
en handfull havregryn
5-6 dl mjölk
3 ägg (underskatta aldrig äggen, det är de som gör pannkaka, såväl i stekpanna som i ugn)
lite salt
50-75g smält smör (underskatta inte heller smöret, det SKA vara smör i pannkaka :-))
Blanda torrvarorna, häll i mjölken, rör i äggen. Smält smöret, rör ned. Låt gärna smeten stå och sätta sig en 10-20 minuter. Hetta upp stekpannan till medelhög värme, sisådär 9-10/4-5, beroende på skala. Smörj sedan pannan med en liten liten klick smör inför varje kulinariska gräddningssuccé, häll i smet så att den täcker 2/3 och luta sedan pannan åt olika håll för att täcka botten. Vänd sedan efter behag, gärna med en lätt knyck på handen så att pannkakan tar en lufttur och landar fint (videoupptagning kommer, jag lovar!). Avnjut med tidigare nämnda tillbehör, eller helt enkelt lite socker. Med den här pannkakan kommer du göra succé både till vardags och till brunch!
/L

Eller med valfritt tillbehör. Antingen lyxar man med blåbärssylt och grädde eller så lyxar man med skivad banan och grädde. Här är i varje fall receptet till de hittills godaste tunnpannkakorna jag lagat:
1,5 dl vetemjöl
1 dl dinkelmjöl fullkorn
en handfull havregryn
5-6 dl mjölk
3 ägg (underskatta aldrig äggen, det är de som gör pannkaka, såväl i stekpanna som i ugn)
lite salt
50-75g smält smör (underskatta inte heller smöret, det SKA vara smör i pannkaka :-))
Blanda torrvarorna, häll i mjölken, rör i äggen. Smält smöret, rör ned. Låt gärna smeten stå och sätta sig en 10-20 minuter. Hetta upp stekpannan till medelhög värme, sisådär 9-10/4-5, beroende på skala. Smörj sedan pannan med en liten liten klick smör inför varje kulinariska gräddningssuccé, häll i smet så att den täcker 2/3 och luta sedan pannan åt olika håll för att täcka botten. Vänd sedan efter behag, gärna med en lätt knyck på handen så att pannkakan tar en lufttur och landar fint (videoupptagning kommer, jag lovar!). Avnjut med tidigare nämnda tillbehör, eller helt enkelt lite socker. Med den här pannkakan kommer du göra succé både till vardags och till brunch!
/L
Gourmandtips: Den glömda hyllan

Nästa gång du tar en shoppingtur i din lokala mataffär, sväng förbi den orientaliska hyllan. Förutom tahinipasta och kondenserad mjölk så finns det en massa billiga torrvaror i stora förpackningar. Konsum kör till exempel med ett märke som heter Sevan som kallar sig "svenska leverantörer av etniska råvaror".
På den orientaliska hyllan köper vi exempelvis sötmandel, torkade aprikoser och olika sorters torkade bönor. Svårast att klara sig utan är de underbart goda sultanrussinen till musliblandningen.
/S
Söndagskoma

Efter gårdagens gourmet kände vi ett sug efter stadig husman. Min mamma gillar palt och brukar göra egen då och då. Det är dock lite tidskrävande och efter att ha prövat färdig paltmjölsmix så är hon frälst. Vi försöker undvika halvfabrikat men en lat söndag så duger det. Det var faktiskt en riktigt glad överraskning smakmässigt. Raspeballer är den nya snabbmaten!
Så enkelt är det: Köp en påse paltmix, blanda med vatten. Rulla till bollar och lägg i kokande vatten. Koka en timme. Klart!
/S
Chokladkaka Caprese

Igår gick den italienska aftonen av stapeln. Så gott, så gott! Vi gjorde en buffé av canneloni med parmaskinka, pizza med mozzarella och ädelost, en italiensk chokladkaka och italiensk chokladglögg. Riktigt lyckad kväll!
Den här kakan passar de som gillar mandel och mörk mäktig choklad åt det kletigare hållet. Jag rev ned lite apelsin för att få lite adventskänsla på det hela.
200 g mörk choklad
200 g smör
2 1/2 dl socker
4 msk kakao
200 g skållad och skalad mandel
5 ägg
Rivet skal från en apelsin
Sätt ugnen på 150 grader. Skålla och hacka mandeln ganska fint. Smält chokladen med smör i en bunke ovanför ett vattenbad. Rör ned socker, strösocker, mandel och apelsinskal. Tillsätt ett ägg i taget och rör om kraftigt under tiden. Smöra och mjöla en form och häll i smeten. Grädda kakan i ugnen ca en timme på en bit folie. Vill du ha den lite kletigare så skulle jag snarare ta ut den efter 45 min.
/S
Adventstacos

Vi valde att fira advent med tacos och hemmagjorda tortillas. Här kommer det utlovade tortillareceptet och en tacokryddblandning som L rörde ihop.
Tortillas:
4 dl vetemjöl
1 dl dinkelmjöl fullkorn
5 dl vatten
1 msk olivolja
1/2 tsk salt
Rör ihop till en smet och grädda i en torr och het stekpanna, vi körde med gjutjärn. Några minuter på varje sida så är det klart att ätas!
Tacoköttfärs:
Bryn köttfärsen med en vitlöksklyfta och häll på kryddor och vatten.
Ta ganska mycket av de här kryddorna:
Paprika
Chilikrydda
Spiskummin
Och lite mindre av de här kryddorna:
Cayenne
Etiopisk peppar (om du har det!)
Vitpeppar
Svartpeppar
Salt
Om du vill spetsa till det så strö över lite kakao och kanel.
Hacka lite grönsaker till och gör en salsa av tomater, balsamvinäger, socker, chili, paprika, spiskummin, salt och peppar.
Julen nalkas

Nu är det advent i stugan och vi firar med tacos till middag och en italiensk afton imorgon. Ett recept på kladdig chokladkaka italiano utlovas...
/S
Don't try this at home

Ni undrar kanske vad detta ska föreställa? Detta, mina vänner är gårdagens försök till egna rödbetschips.
Lärdomen lyder: Tro inte att det går att göra chips på 250 graders grillvärme. Det blir rödbetskol. Om du verkligen vill göra ett försök, pröva den klassiska fritösen istället. Du slipper inte undan flottet!
/S
Potatissoppa med en syrlig tvist

Den här soppan ser kanske inte mycket ut för världen men smaken var desto bättre. Efter lite traskande bland snö och isblåst så bestämde jag mig för att stå över pannkaksresterna och sörpla i mig något varmt istället.
Det här hade jag i för en portion:
2 potatisar
1 gul lök
Hacka och fräs i en kastrull med en klick smör. Häll på några dl vatten och en valfri buljongtärning.
1 citron
2 tsk dill
1 tsk timjan
1 kryddmått vitpeppar
Skär en citron i klyftor och lägg dem att koka med soppan. Strö på dill, lite timjan och vitpeppar.Koka tills potatisen blir mjuk. Mosa citronklyftorna lite mot kanten och släng dem sedan. Smaksätt med lite salt och en skvätt grädde. Njut!
/S
Bananpannkaka

Vi blir aldrig riktigt trötta på ugnspannkaka och gör en nästan varje vecka. Grädde och blåbärssylt är ett måste. Vissa tycker att det är efterrätt men vi tycker att det är gott och det innehåller ju faktiskt massa nyttigt protein. Här är en ugnspannkaka special som vi åt nyss. Mums!
8 dl mjölk
1,5 dl vetemjöl
1 dl dinkelmjöl fullkorn
1 dl havregryn
2 bananer
Rivet skal från en citron
1/2 tsk salt
Sätt ugnen på 225 grader med en långpanna i mitten. Mät upp mjölk i en bunke och vispa i mjölet och havregrynet samt äggen ett och ett. Mosa i bananerna och riv ned citronskalet. Smaksätt med salt. Ta ut långpannan och lägg i 50 gram smör som får smälta. Häll i smeten och grädda i 20-25 min tills pannkakan blir fast och gyllene. Låt den stå till sig en stund innan du skär upp den. Nästa gång ska jag ha lite riven citron i grädden!
/S
Kyckling italiano
Tänkte att jag skulle backa upp vårt välkomststatement, där det utlovas italiensk flärd, med en riktigt god, hemmasnickrad, kycklingrätt.

Ungefär det här behöver du:
några kycklingfiléer
bacon att linda runt (samt trästickor om du har!)
timjan
persillade
peppar
salt
grön paprika
krossade tomater
vitlök
ruccola (i och på)
balsamvinäger
rödlök
socker
Alla örtkryddor är nog inte nödvändiga, men det var i alla fall vad jag hade i. Börja med att dela (ett tips är att skära diagonalt ovanifrån, då blir de både kluvna och fina!) och bryna kycklingen (obs. endast bryna), salta lätt och peppra rikligt och linda sedan bacon runt, med fördel används trästickor att trä igenom kycklingen. Det underlättar. Fräs sedan rödlöken, vitlöken och de torra kryddorna på medelvärme i rikligt med smör.
Ska bara ta ett stycke till att förklara det här, så att alla förstår. För att lyckas med valfri rätt som innehåller antingen någon form av lök eller torra kryddor, alternativt både och, ska man alltid i förväg fräsa ovanstående på medelvärme i en väl tilltagen mängd smör. Bryn aldrig lök eller kryddor, fräs endast. 1-2 minuter räcker. I många fall bör man sedan ta ur löken ur pannan för att sedan tillsätta den igen när man ska koka ihop till exempel sin köttfärssås (just, ja.. mer om köttfärssåsen senare!). Så, nog om det.
Lägg sedan i paprikan, ruccolan och kycklingfiléerna och ringla över en eller två skvättar balsamvinäger. Tillsätt de krossade tomaterna och fyll på med tillräckligt med vatten så att kycklingfiléerna riktigt kan få mysa i en härlig gryta. Den ska ju nämligen puttra i, gärna, ca 45 minuter på låg värme. Kom ihåg att koka upp först. Servera med finfin tagliatelle och härlig ruccolasallad och låt väl smaka!
Sist, men inte minst, kanske ni undrar varför det står socker i ingredienslistan? Jo, det beror på att man, i alla fall när man använder t ex krossade tomater på burk (alltså inte alltid med färska tomater), vill balansera upp den lite sura smaken de avger. Strö därför i sisådär en matsked socker i grytan. Det kommer att göra susen.
Lycka till!
/L

Ungefär det här behöver du:
några kycklingfiléer
bacon att linda runt (samt trästickor om du har!)
timjan
persillade
peppar
salt
grön paprika
krossade tomater
vitlök
ruccola (i och på)
balsamvinäger
rödlök
socker
Alla örtkryddor är nog inte nödvändiga, men det var i alla fall vad jag hade i. Börja med att dela (ett tips är att skära diagonalt ovanifrån, då blir de både kluvna och fina!) och bryna kycklingen (obs. endast bryna), salta lätt och peppra rikligt och linda sedan bacon runt, med fördel används trästickor att trä igenom kycklingen. Det underlättar. Fräs sedan rödlöken, vitlöken och de torra kryddorna på medelvärme i rikligt med smör.
Ska bara ta ett stycke till att förklara det här, så att alla förstår. För att lyckas med valfri rätt som innehåller antingen någon form av lök eller torra kryddor, alternativt både och, ska man alltid i förväg fräsa ovanstående på medelvärme i en väl tilltagen mängd smör. Bryn aldrig lök eller kryddor, fräs endast. 1-2 minuter räcker. I många fall bör man sedan ta ur löken ur pannan för att sedan tillsätta den igen när man ska koka ihop till exempel sin köttfärssås (just, ja.. mer om köttfärssåsen senare!). Så, nog om det.
Lägg sedan i paprikan, ruccolan och kycklingfiléerna och ringla över en eller två skvättar balsamvinäger. Tillsätt de krossade tomaterna och fyll på med tillräckligt med vatten så att kycklingfiléerna riktigt kan få mysa i en härlig gryta. Den ska ju nämligen puttra i, gärna, ca 45 minuter på låg värme. Kom ihåg att koka upp först. Servera med finfin tagliatelle och härlig ruccolasallad och låt väl smaka!
Sist, men inte minst, kanske ni undrar varför det står socker i ingredienslistan? Jo, det beror på att man, i alla fall när man använder t ex krossade tomater på burk (alltså inte alltid med färska tomater), vill balansera upp den lite sura smaken de avger. Strö därför i sisådär en matsked socker i grytan. Det kommer att göra susen.
Lycka till!
/L
Havrefrallor med stuns

De här frallorna bakade jag i lördags för att ta ta med som proviant till en filmkväll. Scott Pilgrim vs. the world, te och havrefrallor visade sig vara en riktigt lyckad kombo.
3 dl havregryn
1/2 dl linfrön
1 dl havrekli
Rosta i en långpanna i ugnen, 200 grader, 7 min.
3 dl grahamsmjöl
2 dl fint rågmjöl
1 liter hett vatten
Blanda mjölet med havregrynsmixen i en bunke och häll på hett vatten. Ta ut surdegen ur kylen och låt stå på ett dragfritt ställe med bunken över natten.
1 dl vatten
25 gram jäst
8 dl vetemjöl special
2 msk sirap
2 dl rågsurdeg
2 msk salt
Lös upp jästen i ljummet vatten och blanda i surdeg, sirap och mixen från dagen före. Häll i mjölet lite eftersom samtidigt som du kör assistenten. Det blir en ganska tung och svårknådad deg. Knåda degeni 25 min. Tillsätt salt 2 msk salt och knåda ytterligare 5 min. Låt degen vila i 40 min. Forma tre rullar av degen och skär i 15-20 bitar. Låt jäsa på plåt i 1 1/2 timme. pensla bröden med uppvispat ägg och strö på solroskärnor. Grädda på 250 grader 12-15 min. ha gärna en långpanna i botten som du häller lite vatten på när du sätter in bröden i ugnen.
/S
Söndagsslappande

Studentgourmanderna umgås.
Riktigt saftigt danskt rågbröd

Danskt rågbröd är min favorit och jag brukar exprimentera för att göra brödet så saftigt som möjligt. Här har jag använt fikon och äpplen. Det bästa med brödet är att det håller länge och blir inte smuligt tack vare skållningen. Det är ett ganska mäktigt bröd så en eller två skivor håller en (läs: mig) mätt länge!
Dag 1:
500 g vatten
3 dl rågkross
3 dl solroskärnor
1 dl linfrön
1 påse fikon
1 msk brödkryddor
Dag 2:
500 g vatten
60 g jäst
2,25 dl mörk sirap
Fröblandningen från dag 1
2 dl rågsurdeg
3 dl grovt rågmjöl
3 dl fint rågmjöl
2 dl dinkel
6 dl vetemjöl special fullkorn
2 tsk kanel
1 rivet äpple
2 msk salt
Klipp fikonen i små bitar. Mät upp råg, solrosfrön, linfrön och brödkryddor och lägg tillsammans med fikonen i en bunke. Koka upp vattnet och häll det över alltihopa. Täck över bunken med plast och låt vila över natten. Ta fram surdegen ur kylen och låt den stå framme till nästa dag.
Mät upp och ljumma vattnet till 37 grader. Smula ner jäst och blanda tills jästen löser sig. Tillsätt resterande ingrdienser förutom saltet. Kör degen i 20 min i assistent. Lägg i saltet och kör i 10 min till.
Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en långpanna. Smörj två formar och fyll dem till två tredjedelar. Platta till och mjöla ovanpå. Låt stå 60-90 min beroende på hur fort den jäser upp. Nagga 15 hål i till botten i varje bröd med en sticka så att ångan kan komma ut.
Sätt in bröden i ugnen och häll lite vatten i långpannan. Sänk temperaturen till 210 grader. Baka till innertemperatur 96 grader (ca en timme eller lite längre). Släpp ut ångan efter en halvtimme. Ta ut bröden och ät dem helst inte förrän efter ett dygn. De blir godare när de fått vila ett tag.
/S
Linus läckra lasagne
Lasagne är en perfekt rätt för oss studenter vars regelrätta livrätt är köttfärssås och valfri pasta. I veckan gjorde jag en stor laddning köttfärssås och av det som efter avklarad middag inte lades i matlådor blev det igår gjort en smarrig lasagne.

Som synes blev jag ganska nöjd med det jag presterat! Det är faktiskt inte så svårt eller tidskrävande att göra lasagne som man kan tro. Tricket är att göra en del saker i förväg, såsom köttfärssåsen (gärna från tidigare middag, som sagt), riva ost och dylikt. Då blir det bara bechamelsåsen kvar att förbereda innan man skapar lasagnen.
I just den här lasagnen återfinns förutom köttfärssåsen även en mängd peppar (även på) och en del broccoli. Man kan lägga ned precis vad som helst i en lasagne, vilket också är en fördel. Åt för övrigt en väldigt god vegetarisk lasagne på en vegankrog i Prag i somras. Smarr, smarr.
Recept på lasagne (egentligen är det köttfärssåsen som är viktigast, recept på min kommer snart!) återfinns i valfri kokbok alternativt på internet. Kom bara ihåg att det är bättre att grädda på 175° i 35 minuter än 225° i 20 samt att låta den stå på spisen och sätta sig i minst 10-15 minuter efter att du tagit ut den. Lycka till!
/L

Som synes blev jag ganska nöjd med det jag presterat! Det är faktiskt inte så svårt eller tidskrävande att göra lasagne som man kan tro. Tricket är att göra en del saker i förväg, såsom köttfärssåsen (gärna från tidigare middag, som sagt), riva ost och dylikt. Då blir det bara bechamelsåsen kvar att förbereda innan man skapar lasagnen.
I just den här lasagnen återfinns förutom köttfärssåsen även en mängd peppar (även på) och en del broccoli. Man kan lägga ned precis vad som helst i en lasagne, vilket också är en fördel. Åt för övrigt en väldigt god vegetarisk lasagne på en vegankrog i Prag i somras. Smarr, smarr.
Recept på lasagne (egentligen är det köttfärssåsen som är viktigast, recept på min kommer snart!) återfinns i valfri kokbok alternativt på internet. Kom bara ihåg att det är bättre att grädda på 175° i 35 minuter än 225° i 20 samt att låta den stå på spisen och sätta sig i minst 10-15 minuter efter att du tagit ut den. Lycka till!
/L
Vaniljsocker på riktigt

Det finns syntetiskt vanilllinsocker och så finns det äkta vaniljsocker. Det senare smakar som riktig vanilj och är enkelt att göra själv.
Såhär gjorde jag:
Häll upp några dl socker i en bunke. Skär en vaniljstång på hälften och skrapa ur fröna ned i bunken. Lägg i stången och använd en mortel för att få ut vaniljsmaken i sockret. Blanda allt noga och häll i en burk. Klart!
/S
Gourmandtips: Bönor

Vi vill härmed slå ett slag för bönor i alla dess former. Det är en perfekt utfyllnadsingrediens för att få många matlådor och innehåller massa nyttigheter så att vi stackars studenter kan gardera oss mot brist. Vi undviker att köpa bönor på burk, mest för den äckliga sörja som är till för att konservera dem. Torkade bönor och linser finns att köpa på påse. Det är bara att lägga i blöt över natten och koka alltihop i en stor kastrull nästa dag. Vi brukar frysa in och ta fram när det behövs.
Rödbetsbiffar

Biffar av rödbetor? tänker ni. Absolut säger jag. Det är andra gången jag gör de här biffarna och jag är förundrad över hur goda de faktiskt blir. Hemligheten är goda kryddor och en kall sås som ett syrligt komplement till de söta rödbetorna. Jag måste också tillägga att färgerna på den här måltiden är smått fantastiska.
Rödbetsbiffar med bulgur
4 rödbetor
2,5 dl kokta kikärtor (gröna linser går också bra)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl grädde
2 ägg
2,5 dl havrekli
1,5 msk balsamvinäger
1,5 tsk salt
1,5 tsk timjan
svartpeppar
Sås:
Turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
Några droppar citron
Skala och riv rödbetorna. Skölj dem under kokhett vatten i ett durkslag. Krama sedan ur dem lite för att få dem mjuka. Hacka löken och blanda i den samt kikärtorna. Använd en potatisstöt för att mosa alltsammans. Häll sedan i resterande ingredienser och fortsätt mosa/röra tills du har en sammanhängande smet. Låt den svälla en stund i kylen och rulla sedan till biffar som du steker ca 4 min på varje sida på mellanvärme. Koka bulgur tillsammans med buljong och lite gurkmeja alt. curry för att få fin färg. Servera med en kall sås till.
/S
Det stora tortillatestet

Förra veckan blev jag sugen på att göra något med tacosmak och bestämde mig för kycklingtortillas. Eftersom att tortillabröd huvudsakligen består av mjöl och vatten tänkte jag att det borde vara en baggis att göra egna. Jag hade fel. Resultet blev efter krångligt recept och stor möda några halvtorra stenkakor som inte gick att rulla ihop runt fyllningen.
Eftersom jag inte ger mig så lätt vigdes påföljande dag åt ett tortillatest. Målet var att experimentera fram ett recept som var enkelt, smakade tortilla (inte pannkaka) med lite fullkorn i. Diverse ingredienser ledde till fem olika alternativ. Endast ett blev riktigt bra. Receptet kommer att publiceras men ni får ge er till tåls tills jag har fått fram det exakta måtten. Fortsättning följer..
/S
Thaiwok á la Bali
Häromdagen svängde jag ihop en biffwok på lite wokbiffkött och wokgrönsaker á la Bali.

Pricken över i:et blev, förutom det med en gnutta ingefära guldfärgade riset, några teskedar thailändsk gröncurrypasta och en skvätt Hoi Sin-sås från vår första och senaste runda till en thailändsk mataffär nere på stan. Basen av kokosmjölk ger det hela en viss söt karaktär, vilket blir fantastiskt gott.
Låt väl smaka tillsammans med en gnutta sötsur sås, men våga även experimentera med egna varianter!
/L

Pricken över i:et blev, förutom det med en gnutta ingefära guldfärgade riset, några teskedar thailändsk gröncurrypasta och en skvätt Hoi Sin-sås från vår första och senaste runda till en thailändsk mataffär nere på stan. Basen av kokosmjölk ger det hela en viss söt karaktär, vilket blir fantastiskt gott.
Låt väl smaka tillsammans med en gnutta sötsur sås, men våga även experimentera med egna varianter!
/L