Kyckling italiano

Tänkte att jag skulle backa upp vårt välkomststatement, där det utlovas italiensk flärd, med en riktigt god, hemmasnickrad, kycklingrätt.



Ungefär det här behöver du:

några kycklingfiléer
bacon att linda runt (samt trästickor om du har!)
timjan
persillade
peppar
salt
grön paprika
krossade tomater
vitlök
ruccola (i och på)
balsamvinäger
rödlök
socker

Alla örtkryddor är nog inte nödvändiga, men det var i alla fall vad jag hade i. Börja med att dela (ett tips är att skära diagonalt ovanifrån, då blir de både kluvna och fina!) och bryna kycklingen (obs. endast bryna), salta lätt och peppra rikligt och linda sedan bacon runt, med fördel används trästickor att trä igenom kycklingen. Det underlättar. Fräs sedan rödlöken, vitlöken och de torra kryddorna på medelvärme i rikligt med smör.

Ska bara ta ett stycke till att förklara det här, så att alla förstår. För att lyckas med valfri rätt som innehåller antingen någon form av lök eller torra kryddor, alternativt både och, ska man alltid i förväg fräsa ovanstående på medelvärme i en väl tilltagen mängd smör. Bryn aldrig lök eller kryddor, fräs endast. 1-2 minuter räcker. I många fall bör man sedan ta ur löken ur pannan för att sedan tillsätta den igen när man ska koka ihop till exempel sin köttfärssås (just, ja.. mer om köttfärssåsen senare!). Så, nog om det.

Lägg sedan i paprikan, ruccolan och kycklingfiléerna och ringla över en eller två skvättar balsamvinäger. Tillsätt de krossade tomaterna och fyll på med tillräckligt med vatten så att kycklingfiléerna riktigt kan få mysa i en härlig gryta. Den ska ju nämligen puttra i, gärna, ca 45 minuter på låg värme. Kom ihåg att koka upp först. Servera med finfin tagliatelle och härlig ruccolasallad och låt väl smaka!

Sist, men inte minst, kanske ni undrar varför det står socker i ingredienslistan? Jo, det beror på att man, i alla fall när man använder t ex krossade tomater på burk (alltså inte alltid med färska tomater), vill balansera upp den lite sura smaken de avger. Strö därför i sisådär en matsked socker i grytan. Det kommer att göra susen.

Lycka till!

/L

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se