Prenumerera på oss
Följ min blogg med bloglovin
Med den här länken så får du veta direkt när vi har gjort ett nytt inlägg. Smart va?
/S & L
Med den här länken så får du veta direkt när vi har gjort ett nytt inlägg. Smart va?
/S & L
Bonderöven

Nu tar vi jullov och åker hem. Har ni tur så blir det något enstaka inlägg under ledigheten men vi hade tänkt käka huvudsakligen mammas köttbullar framöver. Om ni vill roa er med något under lovet så vill vi tipsa om Bonderöven. "100 procent bonde" hette programmet när det sändes på svt. Det handlar om bonden Frank som bestämt sig för att trotsa den grå massan, starta en egen småskalig bondgård och försörja familjen med självhushållning. Frank är en yngre Ernst Kirchsteiger på speed som jobbar från tidig morgon till sen kväll med olika projekt på gården. Han skördar t.ex. sina egna grönsaker med sonen hängandes i en bärsele på ryggen. Bara det är väl anledning nog att titta?
här finns programmen.
En riktigt god jul och ett gott nytt år önskar studentgourmanderna!
Chokladdoppad lakritskola

Idag gjorde jag mitt absoluta favoritjulgodis: lakritskola. Lakrits och choklad är en fantastisk kombination för er lakritsälskare som inte har provat. Islänningarna har förstått det för länge sedan och har en massa olika varianter men vi svenskar är lite trögare. Jag kör på Johanna Westmans recept. Klarar man bara att ha rätt temperatur på chokladen så blir det riktigt fina godisar. Jag råkade stoppa in mina kolor i kylen innan jag doppade dem i chokladen vilket inte var någon hit. Den smälta chokladen gjorde att kolorna blev platta pannkakor. Tipset är alltså att låta kolorna stå och svalna medan du smälter chokladen och låter den svalna. Det ska helst inte vara mer än 10 graders skillnad på kolor och choklad.
Det här hade jag i:
3 dl grädde
3 dl socker
1 påse turkisk peppar (krossad i en mortel)
1 dl sirap
1 msk kakao
2 tsk smör
200 gram mörk choklad
Samt lite glykos för att slippa att smeten sockrar sig. Inget måste.
Koka allt utom den mörka chokladen tills smeten klarar kulprovet. Ca: 15 minuter på högsta värme. Det är dock viktigt att göra provet om man inte vill ha tandknäckarkolor eller kolasmet. Häll smeten i en smord form: 20x20 cm och låt svalna. Smält chokladen över ett vattenbad. Låt den svalna och skär upp kolan. Pröva att doppa en kolabit i chokladen. Om den håller formen efter några minuter så är det lagom temperatur. Strö på lite flingsalt innan chokladen stelnar och låt torka på ett bakplåtspapper. Förvara kolorna i kylen.
/S
Granola

Jag gjorde en ny variant av musli idag. En lite sötare och betydligt onyttigare variant men inte mindre god för det. Snarare tvärtom... I USA är muslikulturen ganska utbredd och varje repektabelt café har sin egen granolamix: En sockrigare variant av musli med mer crunch i. En sådan försökt jag få till idag och resultatet ser ni ovan. Jag ville göra ganska mycket så jag använde ett kilo havregryn. Man kan ta lite mindre också med samma resultat.
1 kg havregryn
2 dl honung
1 dl sirap
1/2 dl olja
7 dl vatten
2 msk kanel
3 tsk vaniljsocker
2 dl socker (Jag använde mörkt muscavado)
hasselnötter
solroskärnor
linfrön
aprikoser
gula russin
Rör ihop vatten, honung, sirap, olja, socker, vaniljsocker och kanel i en kastrull. Värm upp det och häll det över havregrynen. Rosta dem i en långpanna på 200 grader i 30-40 min. Rör om ofta under rostningen. ta ut havregrynen och häll i en påse. Hacka nötter och rosta dem med linfrön och solroskärnor 5 minuter i ugnen. Blanda med gavregrynen. Klipp tills sist i aprikoser och blanda i dem tillsamamns med russin i havregrynsblandningen.
/S
Etiopisk pepparmacka

När jag var liten gick vi ofta på stans populäraste café och beställde pepparspecial. Det är ett kristet café som marknadsför sin sjukt goda etiopiska peppar. Mycket troligt har några missionärer inspirerats av afrikansk matlagning. En äkta pepparmacka är egentligen en tekaka med etiopisk köttfärs, kokta ägg och sallad. På cafét kan man köpa deras etiopiska pepparblandning och göra egna mackor hemma (Kryddan går även att köpa på internet). I fredags var vi inte så superhungriga och då var det här en perfekt rätt!
Du behöver:
Köttfärs
krossade tomater
vitlök
några msk etiopisk peppar
lite paprikakrydda
salt
peppar
kokta ägg
samt eve. gul lök och lite rivna morötter
Bryn lök och köttfärs tillsammans med alla kryddor utom salt och peppar. Häll på krossade tomater och några dl vatten. Sjud under lock i ca 40 min så att köttfärsen tar åt sig mkt smak. salta och peppra. Lägg köttfärsen på någon typ av bröd tillsammans med kokta ägg. Servera med lite sallad och gärna lite skivad banan och jordnötter.
Trattkantarellsoppa

Det var bara ett par år sedan jag fick uppleva smaksensationen trattkantareller för första gången. Den gången var det L:s mamma som hade tillagat dem så som de bör: I en soppa. Man kan göra en massa annat med dem men inget slår kombon grädde och kantareller. I veckan gjorde jag en lunch till min kompis H bestående av klassisk trattkantarellsoppa med L:s goda lingonbröd till. Norrland när det är som bäst. Om ni inte hann plocka trattkantareller under det här otroliga svampåret så finns det att köpa på ICA också.
Såhär gör du:
Hacka en gul lök samt en vitlöksklyfta och stek dem i smör tillsammans med kantarellerna. (Om de är torkade ska de blötas en stund i kallt vatten) Pudra på några msk mjöl och häll på några dl vatten, en buljongtärning och ett par dl grädde. Koka i ungefär 20 min och krydda med salt, vitpeppar och eve. en skvätt citron.
/S
Linsgryta med touch av kanel

Vår kyl och frys gapar nästan tomma nu eftersom vi tänker åka hem över jul snart. På grund av det har matinspirationen trytit lite den senaste veckan. Vår frys består till största delen av köttfärs på extrapris. Det var längesedan jag längtade så mycket efter fisk. Mammas gravlax med hovmästarsås.... Idag fick det bli en middag med "man tager vad man haver". En riktigt god indisk linsgryta blev det. Väldigt billig och enkel att göra en jättesats av om man vill bjuda många.
Det här hade jag i:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl röda linser
1 pkt krossade tomater
1,5 dl förkokta kikärtor
2 grönsaksbuljongtärningar
1,5 msk honung
2 krm cayennepeppar
1 1/3 msk kanel
1 tsk chilikrydda
1 tsk spiskummin
1 tsk curry
5 dl vatten
balsamvinäger, salt och peppar
Hacka löken och fräs den med en skvätt olja i en varm panna tillsammans med de första fem kryddorna. Häll på vatten, linser, krossade tomater och buljongtärningarna. Koka på medelvärme i ca en halvtimme. Smaksätt med en skvätt balsamvinäger för syra, honung för sötma och lite salt och peppar. Koka bulgur tillsammans med gurkmeja (för fin färg) på sidan om och servera till grytan. Grytan blir ganska lagom stark men vill man ha mildare är det bara att vara försiktigare med kryddorna.
/S
Sill i lyxförpackning

Vi tycker att även studenter borde få ha snygga produkter hemma i skafferiet. Istället för en walk in closet (eller walk in ölkyl?) så drömmer vi om ett walk in skafferi fullproppat med en massa gourmetprodukter. Gärna sånt som är snyggt förpackat. Saltå kvarns grejor i all ära men för studentgourmandernas börs blir det svårt. Därför blev vi supernöjda när vi såg att Garant (säljs på Hemköp och Willys) har satsat stenhårt på förpackningsdesign. Syftet med märket är enligt hemsidan att konsumenterna ska få vara med och tycka till om varor innan de marknadsförs. Det finns också en hel del ekologiska varor i serien. Sådant gillas!
Sveriges godaste saffransbullar

Har haft en myshelg i min iskalla och snötäckta hemby. Det blev en del julbakande och en massa julfrossande. Jag och mamma gjorde Leilas vuxenvariant av lussebullar med arrac i. Smakar massor och man slipper plocka bort russinen! Ikväll hade jag julgodisbak med vännerna där rocky road med juleskum i var mitt bidrag. Läskigt gott. Ni får receptet på bullarna här:
5 dl mjölk
2 påsar saffran
50 gr jäst
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
250 gr kesella
100 gr mjukt smör
16-17 del vetemjöl
Fyllning:
200 gr mandelmassa
200 gr mjukt smör
1 dl socker
1 msk malen kanel
2 msk romessens eller arraksessens
Mortla saffranet med en sockerbit för att få fram smaken. Värm mjölk och saffran till 37 grader. (Absolut inte mer då dör jästen) Lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt socker och kesella. Häll i vetemjölet stegvis. Kör degen i maskin ganska länge, runt 15 minuter. Jäs degen i en bunke ca 45 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Riv mandelmassan och blanda med resterande fyllningsingredienser. Degen ska sedan knådas lite lätt på mjölat bakbord. Smöret och saltet knådas in i degen. På så sätt blir bullarna saftigare. Dela den sedan i 3 delar och kavla ut dem tunt. bre på fyllningen och rulla ihop till tre rullar. Skär i 1, 5 cm tjocka skivor och lägg i formar. Jäs i 35 min. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg med en skvätt mjölk i. Strö på lite hackad mandel och socker. Grädda i mitten av ugnen 13-15 min.
/S
Den utlovade köttfärssåsen

Så här ser den ut, den utlovade köttfärssåsen. Skulle ha tagit några ruccolablad till dekoration istället för ett blad av den inte så välmående basilikaväxten, men gjort är gjort... :-)
Den här köttfärssåsen har jag förändrat och förbättrat under flera år och har blivit mycket godare på senare försök. Köttfärsås är ju som alla vet alla studenters livrätt och mången matlåda har bestått av någon form av pasta med härligt röd carne till. Den här gången blev det några av de småtomater som blev över efter den tidigare ombloggade pizzan som blev det mest spännande tillskottet, och det blev riktigt bra!
Ingredienser:
400-600g köttfärs
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 pkt krossade tomater (gärna ekologiska, de är inte lika sura som vanliga)
5-6 italienska småtomater (inte nödvändigt)
Sen kan man förstås lägga till svamp, morot, bönor, ärtor, paprika etc. för att dryga ut mängden köttfärssås. Det gör man som man vill!
Kryddor och annat smått och gott:
salt (efter behag), peppar (mkt!), cayennepeppar (en del), chilipulver (en del), paprikapulver (ganska mkt),, spiskummin (en del), oregano (en del), köttbuljongtärning, grönsaksbuljongtärning, 1-1 ½ msk socker, 2-3 msk tomatpuré, 2 tsk dijonsenap, 3/4 dl balsamvinäger
Fräs den finhackade löken, tillsammans med alla torra kryddor (exkl salt och peppar), i rikligt med smör på medelvärme. När den blivit så där härligt gyllene (1-2 min) häller du av den i en skål eller dylikt. Fräs köttfärsen på medelhög värme i, återigen, rikligt med smör. Salta, peppra och efter ett tag stänker du i en skvätt balsamvinäger som köttfärsen får ligga och mysa i några minuter. När köttfärsen har fått en fin, mörkbrun färg lägger du i alla andra ingredienser. Glöm inte sockret! Som jag skrev i inlägget om lasagne så är sockret oerhört viktigt för att balansera smakerna i köttfärssåsen. Det neutraliserar syran från de krossade tomaterna och ger köttfärssåsen tillbaka den mustiga känslan.
Rör om och fyll sedan på med en del vatten, 3-5 dl, beror lite på vilken typ av panna du har. Här kommer något av det viktigaste: låt såsen puttra i MINST 30 minuter, ALLRA HELST 45 minuter till 1 timme. Detta är essentiellt för att smakerna riktigt ska träda fram. Under inga omständigheter får omrörning ske. Strängeligen förbjudet! Röra om gör man när den är klar, så det så.
Servera med nykokt pasta samt sallad! Eller i matlådan!
Söndagsglögg

Den här vilodagen har vigts åt tv-spelande, gluttande på nya julkalendern, en promenad till den lokala brädspelsbutiken och en fasligt god middag. Måltiden avrundades med hemmagjord tranbärsglögg: min studentversion av köpt glögg. Lite billigare och lite mindre sliskig. Den saknar dock alkohol, vilket jag tycker passar perfekt för en söndagsglögg.
Såhär enkelt gör du den till 4 glas:
3 dl tranbärsjuice
2 kanelstänger
1,5 tsk kardemummakärnor
1 msk honung
1 apelsin
Koka upp juicen med kryddor, honung och några apelsinskivor. Låt sjuda i 10-15 minuter. Drick den het.
/S
Fredagspizza

Att göra egen pizza har sina fördelar. Man kan välja sina egna ingredienser, den är oftast nyttigare - inte alls lika drypande och ostindränkt! -, billigare och så fantastiskt mycket godare (ok, halv tre på natten efter en utekväll ska det vara fett och slafsigt, men det är då det). Pizzan på bilden avnjöt vi i fredags och halva nöjet var faktiskt att göra den! Vi lät, så att säga, maten tysta munnen (det var omöjligt att göra något annat, som brukligt vid inmundigande av pizza!).
Positiva ord till trots tyckte vi att degen blev en smula tjock, men det berodde nog mer på mängden deg än någonting annat. Med andra ord skulle man nog kunna göra två pizzor av nedanstående recept, men det var något vi upptäckte först efter vi hade kavlat ut degen. På med ingredienserna, märk väl den nyskapande blandningen av basilikapesto och tomatpuré!, en gnutta olivolja på kanterna och en kort, het stund i ugnen senare så har du skapat en alldeles egen, ofantligt smarrig pizza a lá Studentgourmanderna!
Pizzadeg:
12 g färsk jäst
3 dl kallt vatten
2 msk olivolja
1 dl rågsurdeg
1 msk salt
1 tsk strösocker
3 dl durumvete
3 dl vetemjöl special fullkorn
Smula jästen i en bunke och lös upp med vattnet. Rör i resterande ingredienser, mjölet lite i taget. Knåda degen ganska länge så att den blir smidig och seg. Runt 10-15 min. Låt den jäsa framme ett par timmar eller i kylen över natten. Kavla ut till två tunna pizzabottnar. Man kan göra degen utan surdeg också och med vanligt vetemjöl.
Fyllning, i påläggningsordning:
pestopuré
rökt skinka
skivade färska champinjoner (5-6 st räcker mer än väl)
hackade soltorkade tomater
skivade italienska småtomater (på extrapris!)
riven ost
skivad mozzarella
Garnera med en gnutta oregano, mycket nymalen peppar och efter tillagning finfin ruccolasallad. Njut!
/S & L
PS. Att skriva tillsammans är förbaskat svårt. Efter många om och men, hätska kommentarer och raderade stycken blev inlägget äntligen klart... ;-)
Att göra egen pizza har sina fördelar. Visst, man kanske inte kan få tag på alla ingredienser som den lokale pizzabagaren kör med, men det mesta finns att köpa. Den är oftast nyttigare - inte alls lika drypande och ostindränkt! -, billigare och så fantastiskt mycket godare (ok, halv tre på natten efter en utekväll ska det vara fett och slafsigt, men det är då det). Pizzan på bilden avnjöt vi i fredags efter att,
Mammas heta vardagssoppa

Jag fullkomligt avgudar den här soppan sedan mamma gjorde storkok på den till ett släktkalas. Soppan ska vara het på båda sätten och avnjuts gärna med en klick gräddfil eller turkisk yoghurt. Mycket paprika är det viktigaste. Att doppa bröd i den är också något av det godaste.
Ingredienser:
3 gula lökar
3-4 vitlöksklyftor
350 gram köttfärs (Man kan ha i mer om man vill också)
1 liter vatten
2 köttbuljongtärningar
2 msk tomatpuré
4 potatisar
4 morötter
1 ½ tsk sambal oelek
3 msk paprikakrydda
1 msk chilikrydda
3 msk balsamvinäger
salt, peppar.
Valfritt: Några matskedar chilisås för extra styrka och lite sötma.
Hacka och bryn lök, vitlök, tomatpuré, kryddor och sambal oelek lite lätt. Häll det i en skål på sidan medan du bryner köttfärsen. Lägg i lökblandningen och häll på vatten och buljongtärningar. Skär potatisen och morötterma i skivor och blanda i dem. Låt alltsammans koka upp och koka på medelvärme 10-15 minuter. Känn efter med en sticka om rotsakerna är tillräckligt mjuka. Smaka av med salt, peppar, balsamvinäger och eve. lite extra sambal oelek. Servera med turkisk yoghurt och ett gott bröd.
/S
Grönsakspaj med trattisar

Jag hade en missuppfattning om att paj är bökigt att tillaga men det är faktiskt en riktigt enkel och rolig maträtt där man kan slänga i lite vad man vill. Lite ägg för konsistensen och lite ost på toppen så brukar det bli bra. Jag gjorde min vegetarisk den här gången.
Pajdeg:
2 dl vetemjöl special fullkorn (Går bra med vanligt vetemjöl också)
1 dl dinkel fullkorn
150 gram kylskåpskallt smör
1-2 msk iskallt vatten
1 kryddmått salt
Mät upp mjölet i en bunke och tärna i smöret. Lägg i salt. Hacka upp smöret i små bitar med en trägaffel eller en kniv tills degen blir smulig. Tryck ihop degen snabbt med fingrarna. Smöret får inte smälta av värmen. Ställ in bunken i kylen i minst en timme. Kavla sen ut degen eller som jag gjorde: tryck ut den i en pajform. Förgrädda på 200 grader i 15 min.
Fyllning:
ca 250 gr broccoli
4 dl riven ost
4 ägg
2 ½ dl standardmjölk
2 tomater
4 soltorkade tomater
1 näve trattkantareller
salt, peppar, timjan, oregano
Blötlägg trattisarna och skölj broccolin med kallt vatten i ett durkslag. Strö 1/3 av den rivna osten i pajskalet och vispa ihop mjölk och ägg i en bunke. Peppra och häll i resterande kryddor. Lägg broccolin och svampen i pajskalet. Klipp över små bitar av de soltorkade tomaterna. Lägg resterande ost i äggsmeten och häll den över formen. Skär tomaterna i skivor och dekorera med dem. Krydda lite extra med peppar och örtkryddor. In med pajen i ugnen på 200 grader i 35-40 minuter. Pajen ska ha fått stadga innan du tar ut den.
/S