Chokladdoppad lakritskola

Idag gjorde jag mitt absoluta favoritjulgodis: lakritskola. Lakrits och choklad är en fantastisk kombination för er lakritsälskare som inte har provat. Islänningarna har förstått det för länge sedan och har en massa olika varianter men vi svenskar är lite trögare. Jag kör på Johanna Westmans recept. Klarar man bara att ha rätt temperatur på chokladen så blir det riktigt fina godisar. Jag råkade stoppa in mina kolor i kylen innan jag doppade dem i chokladen vilket inte var någon hit. Den smälta chokladen gjorde att kolorna blev platta pannkakor. Tipset är alltså att låta kolorna stå och svalna medan du smälter chokladen och låter den svalna. Det ska helst inte vara mer än 10 graders skillnad på kolor och choklad.
Det här hade jag i:
3 dl grädde
3 dl socker
1 påse turkisk peppar (krossad i en mortel)
1 dl sirap
1 msk kakao
2 tsk smör
200 gram mörk choklad
Samt lite glykos för att slippa att smeten sockrar sig. Inget måste.
Koka allt utom den mörka chokladen tills smeten klarar kulprovet. Ca: 15 minuter på högsta värme. Det är dock viktigt att göra provet om man inte vill ha tandknäckarkolor eller kolasmet. Häll smeten i en smord form: 20x20 cm och låt svalna. Smält chokladen över ett vattenbad. Låt den svalna och skär upp kolan. Pröva att doppa en kolabit i chokladen. Om den håller formen efter några minuter så är det lagom temperatur. Strö på lite flingsalt innan chokladen stelnar och låt torka på ett bakplåtspapper. Förvara kolorna i kylen.
/S
Kommentarer
Trackback