Linsgryta med touch av kanel



Vår kyl och frys gapar nästan tomma nu eftersom vi tänker åka hem över jul snart. På grund av det har matinspirationen trytit lite den senaste veckan. Vår frys består till största delen av köttfärs på extrapris. Det var längesedan jag längtade så mycket efter fisk. Mammas gravlax med hovmästarsås.... Idag fick det bli en middag med "man tager vad man haver". En riktigt god indisk linsgryta blev det. Väldigt billig och enkel att göra en jättesats av om man vill bjuda många.

Det här hade jag i:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl röda linser
1 pkt krossade tomater
1,5 dl förkokta kikärtor
2 grönsaksbuljongtärningar
1,5 msk honung
2 krm cayennepeppar
1 1/3 msk kanel
1 tsk chilikrydda
1 tsk spiskummin
1 tsk curry
5 dl vatten
balsamvinäger, salt och peppar

Hacka löken och fräs den med en skvätt olja i en varm panna tillsammans med de första fem kryddorna. Häll på vatten, linser, krossade tomater och buljongtärningarna. Koka på medelvärme i ca en halvtimme. Smaksätt med en skvätt balsamvinäger för syra, honung för sötma och lite salt och peppar. Koka bulgur tillsammans med gurkmeja (för fin färg) på sidan om och servera till grytan. Grytan blir ganska lagom stark men vill man ha mildare är det bara att vara försiktigare med kryddorna.

/S




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se