Sveriges godaste saffransbullar



Har haft en myshelg i min iskalla och snötäckta hemby. Det blev en del julbakande och en massa julfrossande. Jag och mamma gjorde Leilas vuxenvariant av lussebullar med arrac i. Smakar massor och man slipper plocka bort russinen! Ikväll hade jag julgodisbak med vännerna där rocky road med juleskum i var mitt bidrag. Läskigt gott. Ni får receptet på bullarna här:

5 dl mjölk
2 påsar saffran
50 gr jäst
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
250 gr kesella
100 gr mjukt smör
16-17 del vetemjöl

Fyllning:
200 gr mandelmassa
200 gr mjukt smör
1 dl socker
1 msk malen kanel
2 msk romessens eller arraksessens

Mortla saffranet med en sockerbit för att få fram smaken. Värm mjölk och saffran till 37 grader. (Absolut inte mer då dör jästen) Lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt socker och kesella. Häll i vetemjölet stegvis. Kör degen i maskin ganska länge, runt 15 minuter. Jäs degen i en bunke ca 45 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Riv mandelmassan och blanda med resterande fyllningsingredienser. Degen ska sedan knådas lite lätt på mjölat bakbord. Smöret och saltet knådas in i degen. På så sätt blir bullarna saftigare. Dela den sedan i 3 delar och kavla ut dem tunt. bre på fyllningen och rulla ihop till tre rullar. Skär i 1, 5 cm tjocka skivor och lägg i formar. Jäs i 35 min. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg med en skvätt mjölk i. Strö på lite hackad mandel och socker. Grädda i mitten av ugnen 13-15 min.

/S


Kommentarer
Postat av: Alicia

Åh! En sån vill jag smaka på till jul :)

2010-12-13 @ 10:04:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se