Den utlovade köttfärssåsen



Så här ser den ut, den utlovade köttfärssåsen. Skulle ha tagit några ruccolablad till dekoration istället för ett blad av den inte så välmående basilikaväxten, men gjort är gjort... :-)

Den här köttfärssåsen har jag förändrat och förbättrat under flera år och har blivit mycket godare på senare försök. Köttfärsås är ju som alla vet alla studenters livrätt och mången matlåda har bestått av någon form av pasta med härligt röd carne till. Den här gången blev det några av de småtomater som blev över efter den tidigare ombloggade pizzan som blev det mest spännande tillskottet, och det blev riktigt bra!

Ingredienser:

400-600g köttfärs
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 pkt krossade tomater (gärna ekologiska, de är inte lika sura som vanliga)
5-6 italienska småtomater (inte nödvändigt)

Sen kan man förstås lägga till svamp, morot, bönor, ärtor, paprika etc. för att dryga ut mängden köttfärssås. Det gör man som man vill!

Kryddor och annat smått och gott:

salt (efter behag), peppar (mkt!), cayennepeppar (en del), chilipulver (en del), paprikapulver (ganska mkt),, spiskummin (en del), oregano (en del), köttbuljongtärning, grönsaksbuljongtärning, 1-1 ½ msk socker, 2-3 msk tomatpuré, 2 tsk dijonsenap, 3/4 dl balsamvinäger

Fräs den finhackade löken, tillsammans med alla torra kryddor (exkl salt och peppar), i rikligt med smör på medelvärme. När den blivit så där härligt gyllene (1-2 min) häller du av den i en skål eller dylikt. Fräs köttfärsen på medelhög värme i, återigen, rikligt med smör. Salta, peppra och efter ett tag stänker du i en skvätt balsamvinäger som köttfärsen får ligga och mysa i några minuter. När köttfärsen har fått en fin, mörkbrun färg lägger du i alla andra ingredienser. Glöm inte sockret! Som jag skrev i inlägget om lasagne så är sockret oerhört viktigt för att balansera smakerna i köttfärssåsen. Det neutraliserar syran från de krossade tomaterna och ger köttfärssåsen tillbaka den mustiga känslan.

Rör om och fyll sedan på med en del vatten, 3-5 dl, beror lite på vilken typ av panna du har. Här kommer något av det viktigaste: låt såsen puttra i MINST 30 minuter, ALLRA HELST 45 minuter till 1 timme. Detta är essentiellt för att smakerna riktigt ska träda fram. Under inga omständigheter får omrörning ske. Strängeligen förbjudet! Röra om gör man när den är klar, så det så.

Servera med nykokt pasta samt sallad! Eller i matlådan!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se