Fredagspizza

Att göra egen pizza har sina fördelar. Man kan välja sina egna ingredienser, den är oftast nyttigare - inte alls lika drypande och ostindränkt! -, billigare och så fantastiskt mycket godare (ok, halv tre på natten efter en utekväll ska det vara fett och slafsigt, men det är då det). Pizzan på bilden avnjöt vi i fredags och halva nöjet var faktiskt att göra den! Vi lät, så att säga, maten tysta munnen (det var omöjligt att göra något annat, som brukligt vid inmundigande av pizza!).
Positiva ord till trots tyckte vi att degen blev en smula tjock, men det berodde nog mer på mängden deg än någonting annat. Med andra ord skulle man nog kunna göra två pizzor av nedanstående recept, men det var något vi upptäckte först efter vi hade kavlat ut degen. På med ingredienserna, märk väl den nyskapande blandningen av basilikapesto och tomatpuré!, en gnutta olivolja på kanterna och en kort, het stund i ugnen senare så har du skapat en alldeles egen, ofantligt smarrig pizza a lá Studentgourmanderna!
Pizzadeg:
12 g färsk jäst
3 dl kallt vatten
2 msk olivolja
1 dl rågsurdeg
1 msk salt
1 tsk strösocker
3 dl durumvete
3 dl vetemjöl special fullkorn
Smula jästen i en bunke och lös upp med vattnet. Rör i resterande ingredienser, mjölet lite i taget. Knåda degen ganska länge så att den blir smidig och seg. Runt 10-15 min. Låt den jäsa framme ett par timmar eller i kylen över natten. Kavla ut till två tunna pizzabottnar. Man kan göra degen utan surdeg också och med vanligt vetemjöl.
Fyllning, i påläggningsordning:
pestopuré
rökt skinka
skivade färska champinjoner (5-6 st räcker mer än väl)
hackade soltorkade tomater
skivade italienska småtomater (på extrapris!)
riven ost
skivad mozzarella
Garnera med en gnutta oregano, mycket nymalen peppar och efter tillagning finfin ruccolasallad. Njut!
/S & L
PS. Att skriva tillsammans är förbaskat svårt. Efter många om och men, hätska kommentarer och raderade stycken blev inlägget äntligen klart... ;-)
Att göra egen pizza har sina fördelar. Visst, man kanske inte kan få tag på alla ingredienser som den lokale pizzabagaren kör med, men det mesta finns att köpa. Den är oftast nyttigare - inte alls lika drypande och ostindränkt! -, billigare och så fantastiskt mycket godare (ok, halv tre på natten efter en utekväll ska det vara fett och slafsigt, men det är då det). Pizzan på bilden avnjöt vi i fredags efter att,
Kommentarer
Trackback