Grönsakspaj med trattisar

Jag hade en missuppfattning om att paj är bökigt att tillaga men det är faktiskt en riktigt enkel och rolig maträtt där man kan slänga i lite vad man vill. Lite ägg för konsistensen och lite ost på toppen så brukar det bli bra. Jag gjorde min vegetarisk den här gången.
Pajdeg:
2 dl vetemjöl special fullkorn (Går bra med vanligt vetemjöl också)
1 dl dinkel fullkorn
150 gram kylskåpskallt smör
1-2 msk iskallt vatten
1 kryddmått salt
Mät upp mjölet i en bunke och tärna i smöret. Lägg i salt. Hacka upp smöret i små bitar med en trägaffel eller en kniv tills degen blir smulig. Tryck ihop degen snabbt med fingrarna. Smöret får inte smälta av värmen. Ställ in bunken i kylen i minst en timme. Kavla sen ut degen eller som jag gjorde: tryck ut den i en pajform. Förgrädda på 200 grader i 15 min.
Fyllning:
ca 250 gr broccoli
4 dl riven ost
4 ägg
2 ½ dl standardmjölk
2 tomater
4 soltorkade tomater
1 näve trattkantareller
salt, peppar, timjan, oregano
Blötlägg trattisarna och skölj broccolin med kallt vatten i ett durkslag. Strö 1/3 av den rivna osten i pajskalet och vispa ihop mjölk och ägg i en bunke. Peppra och häll i resterande kryddor. Lägg broccolin och svampen i pajskalet. Klipp över små bitar av de soltorkade tomaterna. Lägg resterande ost i äggsmeten och häll den över formen. Skär tomaterna i skivor och dekorera med dem. Krydda lite extra med peppar och örtkryddor. In med pajen i ugnen på 200 grader i 35-40 minuter. Pajen ska ha fått stadga innan du tar ut den.
/S
Kommentarer
Postat av: Linus
Fantastiskt god, måste jag tillägga. Tror att jag ska lägga rabarber på matlådan med den sista biten paj..
Trackback