Sushi



Inspirerad av en klasskompis lunchlåda så bestämde vi oss för att göra egen sushi i fredags. Vi blev uppriktigt förvånade över hur okomplicerat det var. Det enda pilliga var att göra de små risbollarna, men vi gjorde det svårare för oss genom att inte orka vänta på att riset skulle svalna tillräckligt. En av oss älskar sushikonceptet medan den andra är mer tveksam. Vår studentversion av rätten innebar att vi skippade den råa fisken och körde med lite billigare råvaror. Basingredienserna (ris, risvinäger o.s.v.) köpte vi billigt på ett asiatiskt närlivs 100 meter från vårt hem. Väldigt enkelt som sagt.

Det här behöver du till vår sushi: (typ 3 portioner)

2 Ägg
Avokado
Kräftstjärtar
Wasabipasta
Japansk soja

Vispa upp äggen med några msk vatten och stek till en omelett. Skär omeletten till små fyrkantiga bitar. Skär även avokadon i småbitar.

Japanskt rundkornigt ris (eller vanligt grötris)
Risvinäger
Socker
Salt

Koka riset i en kvart och låt det stå och dra en stund. Blanda 1/2 dl vinäger med 1/2 dl socker och 1/2 tsk salt. Koka tills sockret löser sig och låt svalna. Blanda sedan med riset. Lår risbladningen svalna till 37 grader innan du börjar jobba med den. Annars blir det väldigt svårt att få bitarna att hålla ihop.

Forma små bitar av riset med händerna och lägg på bitar av avokado, kräftstjärtar som du limmar fast med hjälp av en liten (!) klick wasabi. Om du vill kan du linda in bitarna med lite Nori, en typ av sjögräsmatta som är ätbar.

Ät sushin med lite wasabi utbalandat i soja. Man kan ha lite vad som helst i sin sushi. T.ex. gurka, morötter, olika sorters fisk och även fläsk eller rostbiff. Det är en riktigt rolig rätt att göra, även om det är lite pilligt första gången!

/S & L

Indisk kyckling



Tidigare i veckan gjorde jag en variant på tandoorikyckling med bulgur. Jag smorde in några kycklingfiléer med turskisk yoghurt kryddad med svartpeppar, chili, gurkmeja, kardemumma, muskot, kanel och koriander.

Efter att kycklingen legat och sugit åt sig av kryddorna någon timme så stekte jag dem i ugnen på 175 grader i cirka en timme. Bulguren fick koka i lite grönsaksbuljong i en kvart (ha gärna i lite gurkmeja), sen blandade jag i lite olja, honung, russin, kokos och kokta kikärtor. Russinen gjorde sig riktigt bra med kokos!

Middagen serverades med en klick currykryddad turkisk yoghurt. Nästa gång häller jag nog på någon typ av vinäger på bulguren för att balansera upp honungen. Gott indiskt!

/S

Pastasås m. kyckling



Av olika anledningar har det blivit lite knackigt med uppdateringarna senaste veckan. Åtaganden och stress har tagit tribut.

Sådana veckor brukar dock, något motsägelsefullt månne, leda till nya upptäckter i köket. Förra fredagen (!) ville jag göra någon sorts pastasås. Italiensk förstås. Snart går det troll i det...

Sagt och snart gjort, vad har jag hemma? Kyckling i frysen, broccoli i kylen. Höftade till lite och slängde i lite vad jag kände för. Lite riven muskot och den riktiga grädden gjorde halva rätten - grädde gör de flesta rätter fantastiska. Underskatta den inte!

ingredienser
kycklingfilé
broccoli
soltorkade tomater
balsamvinäger
basilikapesto
grädde

kryddor
salt
peppar
riven muskot
persillade (en kryddblandning av vitlök, lök, persilja och havssalt)

Bryn kycklingfilén, släng efter ett tag i de ganska små broccolibuketterna och de soltorkade tomaterna. Stek inte färdigt kycklingen, utan slå efter ett tag på grädde, balsamvinäger och basilikapesto och låt allting koka ihop 10-20 minuter (beroende på hur länge du pallar stå emot doften!). Salta, peppra, riv över lite muskot och strö över persillade.

Servera med finfin tagliatelle och gärna lite ruccolasallad.

/L

Fiskgryta



I helgen hade vi knytis och slängde ihop en riktigt mustig fiskgryta. Det blev så mycket att den räckte till en soppa dagen efter också. Vi använde ett basrecept på fiskgryta och slängde i lite vad vi hade till hands. Vill man göra en riktigt lyxig gryta pudrar man i lite saffran men vi valde gurkmeja istället. Det ger ingen direkt smak men en väldigt snygg färg.


2 torskblock
2 hackade gula lökar
2 hackade vitlöksklyftor
1 strimlad fänkål
Coctailtomater eller krossade tomater
1 liter vatten
2 buljongtärningar (fisk eller grönsaks)
2 msk timjan
2 msk dill
2 tsk persillade
2 dl vitt vin
Saffran eller gurkmeja
lite oskalade räkor
Salt
Svartpeppar
Riven muskot
En skvätt grädde

Samt eve. saften av en halv apelsin

Skär tomaterna i halvor och strimla fänkålen. Fräs lök och vitlök i en stor gryta. Lägg i fänkål och tomater. Häll i vatten, buljongtärningar och kryddor. Skala räkorna och lägg skalet i en kastrull med lite vatten. Koka i ca en kvart och häll buljongen i grytan. Låt grytan koka ca 30 minuter under lock. Häll i vinet efter halva koktiden.Skär fisken i ganska stora bitar (annars går de sönder) och sjud den i soppan ca 5 minuter. Lägg i räkorna och smaka av grytan med apelsin och muskot. Ställ av grytan från plattan och häll i lite grädde.



Ost- och skinkpaj



...fast såklart med en italiensk touch. Jag har svårt att inte slänga i lite balsamvinäger eller piffa upp rätter med en handfull soltorkade tomater. Ska förresten be om ursäkt för lite dålig uppdatering (från i alla fall min sida). Ska bli ändring på det!

Ovan ser ni en paj jag svängde ihop i veckan. En pajdeg - vilket kokboksrecept som helst - på hälften dinkelmjöl, hälften vetemjöl ger pajen en smula (hihi) stuns samtidigt som den håller ihop lika bra som en med enbart vete. Ingredienser som följer:

fyllning
skinka
ost
relativt stora bitar broccoli
grovhackade soltorkade tomater

äggstanning
återigen, följ kokboksreceptet, men lägg gärna till ett extra ägg för ännu mer smak.

kryddor
salt
peppar (mkt, som vanligt!)
persillade/basilika - om du har det hemma.

Pajdegen ska stå i kylen ett tag och det är fördelaktigt att förgrädda den uttryckta pajdegen i 10-15 minuter. Då blir det en baggis att få pajen fast och fin!

Buon appetito!

Kycklinglasagne italiano



Dagens middag blev en enklare variant av lasagne med italiensk prägel. Ingen beschamelsås behövs. Nästa gång ska jag slänga i lite stekta baconbitar också för att få ännu mer sälta.

Jag stekte några kycklingfiléer i småbitar och blandade i lite hackad lök och tomatpuré. Sedan hällde jag på krossade tomater, lite fryst spenat, soltorkade tomater, ett par dl vatten, några buljongtärningar och kryddade med basilika, oregano, salt och peppar. Det fick sjuda i ca en kvart. Därefter hällde jag lite av fyllningen i en ugnsform och la några lasagneplattor (fullkorn) på. Sedan ytterligare ett lager med fyllning och plattor för att sedan avsluta med fyllning och skivad mozarellaost på toppen. Jag avslutade med lite riven herrgårdsost för att få en riktigt knaprig yta. Lasagnen gräddades i ugnen 30 min på 175 grader, varav 5 sista minuterna på grill.

Färdigt!

/S

Återkomsten



Vi ber om ursäkt för att vi inte har bloggat tidigare men vi har haft alldeles för mycket att göra med skolstart och tentaplugg. Matinspirationen har inte riktigt infunnit sig, men efter en ny laddning hemmagjord musli och lite storhandling så är vi taggade för matlagning igen. Ni kan t.ex. se fram emot en massa surdegsbak på min nya baksten. Vi hade även tänkt göra lite små förändringar på bloggen. Exakt vad det blir får ni se framöver...

/ S & L

RSS 2.0