Sushi



Inspirerad av en klasskompis lunchlåda så bestämde vi oss för att göra egen sushi i fredags. Vi blev uppriktigt förvånade över hur okomplicerat det var. Det enda pilliga var att göra de små risbollarna, men vi gjorde det svårare för oss genom att inte orka vänta på att riset skulle svalna tillräckligt. En av oss älskar sushikonceptet medan den andra är mer tveksam. Vår studentversion av rätten innebar att vi skippade den råa fisken och körde med lite billigare råvaror. Basingredienserna (ris, risvinäger o.s.v.) köpte vi billigt på ett asiatiskt närlivs 100 meter från vårt hem. Väldigt enkelt som sagt.

Det här behöver du till vår sushi: (typ 3 portioner)

2 Ägg
Avokado
Kräftstjärtar
Wasabipasta
Japansk soja

Vispa upp äggen med några msk vatten och stek till en omelett. Skär omeletten till små fyrkantiga bitar. Skär även avokadon i småbitar.

Japanskt rundkornigt ris (eller vanligt grötris)
Risvinäger
Socker
Salt

Koka riset i en kvart och låt det stå och dra en stund. Blanda 1/2 dl vinäger med 1/2 dl socker och 1/2 tsk salt. Koka tills sockret löser sig och låt svalna. Blanda sedan med riset. Lår risbladningen svalna till 37 grader innan du börjar jobba med den. Annars blir det väldigt svårt att få bitarna att hålla ihop.

Forma små bitar av riset med händerna och lägg på bitar av avokado, kräftstjärtar som du limmar fast med hjälp av en liten (!) klick wasabi. Om du vill kan du linda in bitarna med lite Nori, en typ av sjögräsmatta som är ätbar.

Ät sushin med lite wasabi utbalandat i soja. Man kan ha lite vad som helst i sin sushi. T.ex. gurka, morötter, olika sorters fisk och även fläsk eller rostbiff. Det är en riktigt rolig rätt att göra, även om det är lite pilligt första gången!

/S & L

Kommentarer
Postat av: Alicia

Åh! Den här middagen längtar jag så mycket till! :)

2011-02-02 @ 20:27:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se