Fiskgryta



I helgen hade vi knytis och slängde ihop en riktigt mustig fiskgryta. Det blev så mycket att den räckte till en soppa dagen efter också. Vi använde ett basrecept på fiskgryta och slängde i lite vad vi hade till hands. Vill man göra en riktigt lyxig gryta pudrar man i lite saffran men vi valde gurkmeja istället. Det ger ingen direkt smak men en väldigt snygg färg.


2 torskblock
2 hackade gula lökar
2 hackade vitlöksklyftor
1 strimlad fänkål
Coctailtomater eller krossade tomater
1 liter vatten
2 buljongtärningar (fisk eller grönsaks)
2 msk timjan
2 msk dill
2 tsk persillade
2 dl vitt vin
Saffran eller gurkmeja
lite oskalade räkor
Salt
Svartpeppar
Riven muskot
En skvätt grädde

Samt eve. saften av en halv apelsin

Skär tomaterna i halvor och strimla fänkålen. Fräs lök och vitlök i en stor gryta. Lägg i fänkål och tomater. Häll i vatten, buljongtärningar och kryddor. Skala räkorna och lägg skalet i en kastrull med lite vatten. Koka i ca en kvart och häll buljongen i grytan. Låt grytan koka ca 30 minuter under lock. Häll i vinet efter halva koktiden.Skär fisken i ganska stora bitar (annars går de sönder) och sjud den i soppan ca 5 minuter. Lägg i räkorna och smaka av grytan med apelsin och muskot. Ställ av grytan från plattan och häll i lite grädde.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se