Brunchbuffé på Rex

(slumpmässigt utvald brunchbild från allas vårat internet)
Strax efter tolv satte vi oss på Rex i Umeå för att avnjuta brunchbuffé. 155 kr och två mätta magar senare var i alla fall jag lite kluven. Visst, savoykålen, jordgubbssmoothien, äggröran och de amerikanska plättarna var goda, men surdegsbrödet var rätt torrt och tråkigt, potatisrörorna rätt smaklösa och kaffet allmänt sunkigt. Hade också uppskattat mer avskiljda sittplatser och lugnare stämning, ungefär som på tehus ute i Europa. En god bok och några timmar senare... I alla fall inte riktigt värt 155 kr i mitt tycke. Då är after work-bufféerna på Costas och invito: (de som vi hittills har testat) hästlängder bättre, och för en billigare penning. Men är man ett större kompisgäng som vill träffas och inte orkar göra något själv hemma på lördag förmiddag så är det ett bra alternativ!
Som sagt så är vi (jag) inte helt nöjda, och därför tänkte vi fixa till en egen brunch, kanske nästa helg. Då kan man ta fram det man själv vill äta och framför allt göra kaffet lämpligt starkt. Mer om det då!
/L
Ny müsli

Med jämna mellanrum gör vi stora laddningar müsli (recept finns sedan tidigare) i och med en viss konsumtion. På senare tid har jag blandat i dinkelflingor, sultanrussin (gula) och gojibär i mixen. Blir en bra balans på smaken. Ska försöka prova med någon typ av tropisk variant nästa gång, kanske med kokos och ananasbitar.
I varje fall tänkte jag varna för att inte göra något oerhört tids- och koncentrationskrävande medan du rostar din egen müsli. En hyfsad rostning är väldigt god, så ta inte i för lite, men när över hälften av grynen är mer brunsvarta än ljus-/guldgula blir det i längden lite tradigt och inte lika gott.. Så kan det gå!
/L
Prenumerationen
Vi försökte fixa det så att ni trogna följare kan prenumerera på inläggen men det gick inte riktigt förrra gången. Har gjort ett nytt försök och nu tror och hoppas jag att det ska fungera. Tryck på länken "Följ bloggen" i länklistan så blir du prenumerant!
/ S & L
/ S & L
Köttsoppa med kardemummaklimp

Idag gjorde jag köttsoppa för första gången i mitt liv. Jag älskar mammas och mormors köttsoppa med stora bitar av klimp i, så det var något sådant jag försökte åstadkomma. Receptet till soppan var något av ett standardrecept från Anna Bergenström så jag tänkte inte publicera det här. Recept på klassisk köttsoppa finns att få tag på lite varstans ifrån.
Jag gjorde så att jag kokade 1 kg högrev (med ben) i en stor gryta med saltat vatten i en timme.(Man kan slänga i buljong också) Seda hackade jag lite rotfrukter som potatis, palsternacka samt lök och kryddade med timjan, lagerblad, svart- och vitpeppar. Soppan fick koka någon timme till innan jag tog ut köttet och skar det i små bitar och la tillbaks det igen. Klimpen gjorde jag genom att vispa ihop lite mjöl, smör, mjölk och ägg och kryddade med muskot, salt, peppar och kardemumma.
I efterhand tycker jag att klimpen blev lite väl lös. Jag gillar när den har samma konsistens som palt så mer mjöl hade nog varit bra. Köttet hade kunnat varit ännu mörare så näste gång ska jag koka soppan lite längre. En helt okej soppa på första försöket men näste gång ska jag rådgöra med mormor först.
Flingsaltat rågknäcke

I lördags hade jag lite tid och energi över och bestämde mig därför för att viga eftermiddagen åt knäckebrödsbak. Det tog lite längre tid än jag hade tänkt då allt skulle gräddas också. I slutändan var det dock värt all svett för resultatet blev snygga och otroligt goda knäckebröd. Absolut i klass med "dyrknäckebröd" som Grännas. När man bakar knäckebröd så är det lika bra att baka en stor sats på en gång då de håller väldigt länge i skafferiet. Såhär gjorde jag:
Fördeg:
25 gram jäst
6 dl ljummen mjölk
1 dl rågsurdeg
2 msk honung
5 dl grovt rågmjöl
2 msk brödkryddor (Jag använde kummin, anis och fänkål)
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl havrekli
En skvätt olivolja
Ljumma mjölken till 37 grader och smula i jästen. Blanda ned tillsammans med resterande ingredienser i en bunke och jäs i ca en timme (ännu hellre över natten).
Bortgöring:
2 dl vatten
2,5 dl vetemjöl special fullkorn
2 dl dinkel
2 msk salt
Knåda degen i 15-20 minuter. Varva vetemjöl, dinkel och vatten i degen. Tillsätt salt och knåda några minuter till. Smörj en bunke med olja och häll över degen i den. Mjöla lite lätt över degen och låt den jäsa under bakduk i 30 minuter.
Nu är det dags för utbakning: Sätt ugnen på 200 grader. Mjöla arbetsytan ganska rikligt och ta en klick av degen som du kavlar ut med mycket mjöl på kaveln. Degen kan vara lite kladdig på grund av surdegen i den så du kan tillsätta ganska mycket mjöl under utbakningen. Skär ut fina kvadrater eller rundlar ur degen och lägg upp på en plåt med bakplåtspapper. Strö på lite flingsalt och tryck fast det med handen. Nagga bröden med en gaffel. Grädda bröden i mitten av ugnen ca 12-14 minuter för varje plåt. Du vill varken ha sega ogräddade eller brända bröd så ta ut ett bröd och kolla texturen när du tror att plåten är klar. Låt helst bröden svalna på galler.
En glimt av Afrika...
...kan man få så här, genom att stycka sin egen kyckling:

Och så här, genom att av sagda kyckling tillaga dorowat, en etiopisk kycklinggryta, receptet hittat i systrarna Bergenströms Under valnötsträdet (rekommenderas!):

Sen jag var i Tchad för drygt två år sen har jag utvecklat en förkärlek för mycket av den afrikanska maten och kulturen. Det här var en höjdpunkt, dock från det etiopiska köket. Berberikryddan (ordet berberi är deriverat från berber, som är en benämning på ursprungsbefolkningen i Nordafrika) gjorde verkligen susen och gav ett härligt sting. Här har vi lagt till lite hederlig broccoli som grönsakstillbehör. Värt att nämnas är att vi använde 1 gul lök istället för de 5 röda lökar som man enligt receptet ska lägga i. Vi hade helt enkelt ingen rödlök hemma, och man kan säga att det blev lite av en barnvariant av grytan. Nästa gång blir det rödlök i klyftor!
Ingredienser, 4 personer
1 kyckling
5 rödlökar
50g smör
3-4 dl vatten
6-8 kryddmått berberi, se nedan
1 dl tomatpuré
salt, peppar
4 hårdkokta ägg
(crème fraiche/turkisk yoghurt att servera till)
Berberi, ca 1 dl
2 tsk malt korianderfrö
2 tsk mald ingefära (eller riven färsk)
2 tsk cayennepeppar
2 tsk chilipeppar
2 tsk paprikapulver
2 tsk curry
1/4 tsk riven muskotnöt
4 tsk mald svartpeppar
(+ 2 tsk etiopisk peppar om du har någon!)
Blanda ihop allt till ett rödbrunt pulver. Håller en månad.
Så här gör du
Skala och hacka löken, några fint och några i klyftor. Fräs i smör. Slå efter några minuter i lite av vattnet och låt löken sakta mjukna under lock på ganska svag värme i 20 minuter. Dela under tiden kycklingen i mindre bitar och ta bort skinnet. Vi delade fileérna i två delar vardera och tog även med klubborna. Vingarna och skrovet gick till en kycklingbuljong som S fixade till (recept finns i närmaste standardverk).
Rör ned berberin och tomatpurén i grytan. Späd med resten av vattnet och rör om igen. Lägg ner kycklingen och salta/peppra. Koka upp och sänk sedan värmen.
Koka det hela sakta och fint under lock i ca 35 minuter. Det går bra att hit förbereda grytan för att sedan värma upp den. Lägg i de kokta och skalade äggen en stund före serveringen. Om man mot förmodan skulle få tag i etiopiskt teff-bröd att servera till vore det kanon, men det är överkurs. Ris, lite grönsaker och turkisk yoghurt funkar riktigt bra. Sen är det bara att drömma sig bort...
/L

Och så här, genom att av sagda kyckling tillaga dorowat, en etiopisk kycklinggryta, receptet hittat i systrarna Bergenströms Under valnötsträdet (rekommenderas!):

Sen jag var i Tchad för drygt två år sen har jag utvecklat en förkärlek för mycket av den afrikanska maten och kulturen. Det här var en höjdpunkt, dock från det etiopiska köket. Berberikryddan (ordet berberi är deriverat från berber, som är en benämning på ursprungsbefolkningen i Nordafrika) gjorde verkligen susen och gav ett härligt sting. Här har vi lagt till lite hederlig broccoli som grönsakstillbehör. Värt att nämnas är att vi använde 1 gul lök istället för de 5 röda lökar som man enligt receptet ska lägga i. Vi hade helt enkelt ingen rödlök hemma, och man kan säga att det blev lite av en barnvariant av grytan. Nästa gång blir det rödlök i klyftor!
Ingredienser, 4 personer
1 kyckling
5 rödlökar
50g smör
3-4 dl vatten
6-8 kryddmått berberi, se nedan
1 dl tomatpuré
salt, peppar
4 hårdkokta ägg
(crème fraiche/turkisk yoghurt att servera till)
Berberi, ca 1 dl
2 tsk malt korianderfrö
2 tsk mald ingefära (eller riven färsk)
2 tsk cayennepeppar
2 tsk chilipeppar
2 tsk paprikapulver
2 tsk curry
1/4 tsk riven muskotnöt
4 tsk mald svartpeppar
(+ 2 tsk etiopisk peppar om du har någon!)
Blanda ihop allt till ett rödbrunt pulver. Håller en månad.
Så här gör du
Skala och hacka löken, några fint och några i klyftor. Fräs i smör. Slå efter några minuter i lite av vattnet och låt löken sakta mjukna under lock på ganska svag värme i 20 minuter. Dela under tiden kycklingen i mindre bitar och ta bort skinnet. Vi delade fileérna i två delar vardera och tog även med klubborna. Vingarna och skrovet gick till en kycklingbuljong som S fixade till (recept finns i närmaste standardverk).
Rör ned berberin och tomatpurén i grytan. Späd med resten av vattnet och rör om igen. Lägg ner kycklingen och salta/peppra. Koka upp och sänk sedan värmen.
Koka det hela sakta och fint under lock i ca 35 minuter. Det går bra att hit förbereda grytan för att sedan värma upp den. Lägg i de kokta och skalade äggen en stund före serveringen. Om man mot förmodan skulle få tag i etiopiskt teff-bröd att servera till vore det kanon, men det är överkurs. Ris, lite grönsaker och turkisk yoghurt funkar riktigt bra. Sen är det bara att drömma sig bort...
/L
Dillpiffade kikärtsbiffar

Igår stod vi och lagade gryta i flera timmar så idag kände vi för en lite enklare rätt. Det fick bli en billig veggorätt dagen till ära i form av kikärtsbiffar, fullkornsbulgur och en sås på turkisk yoghurt. Vi är både lite skeptiska mot den grad av mätthet som man uppnår av vegetariskt men det här var precis lagom. Kikärtsbiffar är ofta kryddade med starka kryddor men den här gången testade vi en lite lättare variant med dill: en väldigt underskattad krydda. Smaken på biffarna gav associationer till dillchips, det säger ganska mycket tycker vi.
Kikärtsbiffar:
2 burkar kikärtor
2 ägg
1/2 dl havrekli
3 vitlöksklyftor
2 msk dill
Salt
Peppar
Persillade
eve. citronpeppar
Såhär gjorde vi den här mycket lättlagade rätten:
Mosa några hundra gram (1 eller två burkar) kikärtor i en bunke tillsammans med två ägg. Blanda i lite dill, salt, peppar, persillade och tre pressade vitlöksklyftor. Smaksätt gärna med lite citronpeppar eller några droppar citron om du har det till hands. Strö även på lite havrekli för konsistensens skull (alternativt lite vetemjöl). efteråt kom vi på att det hade passat bra med lite mosad potatis i också. Ännu mera dillchips! Låt smeten stå och svälla en stund och gör sedan små biffar som du steker på medelhög värme en stund på varje sida. Servera med kokt bulgur och lite turkisk yoghurt smaksatt med vitlök, persillade, salt, peppar eller andra passande ingredienser.
Pitabröd deluxe

I helgen hade vi syster med pojkvän och en vän på besök. En klassisk bjudrätt som är svårt att tröttna på är pitabröd med fyllning. Alla får ta det dom gillar och man äter så många man orkar. För att slippa slänga ut pengar på bröd som håller ett år i skafferiet så gjorde vi egna istället. Just de här bröden prisades av både kock och gäster. Att baka dem på bakstenen kan ha tillfört det lilla extra men jag tror att de är riktigt goda på en het plåt också. Vi fyllde bröden med lite tacokryddad kyckling och olika sorters grönsaker. Det enda som saknades var en riktigt god salsa. Tänkte försöka röra ihop en sådan framöver.
Det här är receptet på pitabröden:
Ca 13-14 st
25 gram jäst
6 dl vatten
2 msk olja
2 tsk salt
ca 14 dl vetemjöl special fullkorn (eller vanligt vetemjöl)
Smula jästen i en bunke och häll på det ljummade vattnet (37 grader). Rör tills jästen har löst sig och tillsätt olja och salt. Rör i mjölet lite i taget och börja knåda degen. Arbeta tills den är smidig och låt den jäsa i ca 1 timme. Sätt ugnen på 275 grader och sätt in plåten eller en baksten. Arbeta ihop degen på ett mjölat bord och och dela den i 14 bitar som du rullar till bullar. Låt bullarna vila i 10 minuter och tryck sedan ut dem till lagom stora bröd. grädda kakorna mitt i ugnen 5-8 minuter på osmorda heta plåtar. Bröden ska jäsa upp lite som ballonger i ugnen så att det blir luftfickor i dem. Fyll bröden med lite vad som helst, ät och njut!
/S & L