Köttsoppa med kardemummaklimp

Idag gjorde jag köttsoppa för första gången i mitt liv. Jag älskar mammas och mormors köttsoppa med stora bitar av klimp i, så det var något sådant jag försökte åstadkomma. Receptet till soppan var något av ett standardrecept från Anna Bergenström så jag tänkte inte publicera det här. Recept på klassisk köttsoppa finns att få tag på lite varstans ifrån.
Jag gjorde så att jag kokade 1 kg högrev (med ben) i en stor gryta med saltat vatten i en timme.(Man kan slänga i buljong också) Seda hackade jag lite rotfrukter som potatis, palsternacka samt lök och kryddade med timjan, lagerblad, svart- och vitpeppar. Soppan fick koka någon timme till innan jag tog ut köttet och skar det i små bitar och la tillbaks det igen. Klimpen gjorde jag genom att vispa ihop lite mjöl, smör, mjölk och ägg och kryddade med muskot, salt, peppar och kardemumma.
I efterhand tycker jag att klimpen blev lite väl lös. Jag gillar när den har samma konsistens som palt så mer mjöl hade nog varit bra. Köttet hade kunnat varit ännu mörare så näste gång ska jag koka soppan lite längre. En helt okej soppa på första försöket men näste gång ska jag rådgöra med mormor först.
Kommentarer
Trackback