Flingsaltat rågknäcke



I lördags hade jag lite tid och energi över och bestämde mig därför för att viga eftermiddagen åt knäckebrödsbak. Det tog lite längre tid än jag hade tänkt då allt skulle gräddas också. I slutändan var det dock värt all svett för resultatet blev snygga och otroligt goda knäckebröd. Absolut i klass med "dyrknäckebröd" som Grännas. När man bakar knäckebröd så är det lika bra att baka en stor sats på en gång då de håller väldigt länge i skafferiet. Såhär gjorde jag:

Fördeg:
25 gram jäst
6 dl ljummen mjölk
1 dl rågsurdeg
2 msk honung
5 dl grovt rågmjöl
2 msk brödkryddor (Jag använde kummin, anis och fänkål)
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl havrekli
En skvätt olivolja

Ljumma mjölken till 37 grader och smula i jästen.  Blanda ned  tillsammans med resterande ingredienser i en bunke och jäs i ca en timme (ännu hellre över natten).

Bortgöring:
2 dl vatten
2,5 dl vetemjöl special fullkorn
2 dl dinkel
2 msk salt

Knåda degen i 15-20 minuter. Varva vetemjöl, dinkel och vatten i degen.  Tillsätt salt och knåda några minuter till. Smörj en bunke med olja och häll över degen i den. Mjöla lite lätt över degen och låt den jäsa under bakduk i 30 minuter.

Nu är det dags för utbakning: Sätt ugnen på 200 grader. Mjöla arbetsytan ganska rikligt och ta en klick av degen som du kavlar ut med mycket mjöl på kaveln. Degen kan vara lite kladdig på grund av surdegen i den så du kan tillsätta ganska mycket mjöl under utbakningen. Skär ut fina kvadrater eller rundlar ur degen och lägg upp på en plåt med bakplåtspapper. Strö på lite flingsalt och tryck fast det med handen. Nagga bröden med en gaffel.  Grädda bröden i mitten av ugnen ca 12-14 minuter för varje plåt. Du vill varken ha sega ogräddade eller brända bröd så ta ut ett bröd och kolla texturen när du tror att plåten är klar. Låt helst bröden svalna på galler.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Blogg listad på Bloggtoppen.se