Pitabröd deluxe

I helgen hade vi syster med pojkvän och en vän på besök. En klassisk bjudrätt som är svårt att tröttna på är pitabröd med fyllning. Alla får ta det dom gillar och man äter så många man orkar. För att slippa slänga ut pengar på bröd som håller ett år i skafferiet så gjorde vi egna istället. Just de här bröden prisades av både kock och gäster. Att baka dem på bakstenen kan ha tillfört det lilla extra men jag tror att de är riktigt goda på en het plåt också. Vi fyllde bröden med lite tacokryddad kyckling och olika sorters grönsaker. Det enda som saknades var en riktigt god salsa. Tänkte försöka röra ihop en sådan framöver.
Det här är receptet på pitabröden:
Ca 13-14 st
25 gram jäst
6 dl vatten
2 msk olja
2 tsk salt
ca 14 dl vetemjöl special fullkorn (eller vanligt vetemjöl)
Smula jästen i en bunke och häll på det ljummade vattnet (37 grader). Rör tills jästen har löst sig och tillsätt olja och salt. Rör i mjölet lite i taget och börja knåda degen. Arbeta tills den är smidig och låt den jäsa i ca 1 timme. Sätt ugnen på 275 grader och sätt in plåten eller en baksten. Arbeta ihop degen på ett mjölat bord och och dela den i 14 bitar som du rullar till bullar. Låt bullarna vila i 10 minuter och tryck sedan ut dem till lagom stora bröd. grädda kakorna mitt i ugnen 5-8 minuter på osmorda heta plåtar. Bröden ska jäsa upp lite som ballonger i ugnen så att det blir luftfickor i dem. Fyll bröden med lite vad som helst, ät och njut!
/S & L
Kommentarer
Postat av: Anonym
det var gott kan jag intyga!
Trackback