Säsongens ugnsrostade



En enkel men väldigt god söndagsmiddag av säsongens rotfrukter. Det är intressant hur annorlunda smaken blir i ugnen. Den här gången blev dom alldeles lagom frasiga och fetaostsåsen till lyfte rätten fem snäpp.

För 2 pers:
4 potatisar
2 rödbetor
1 lök
(paprika och morötter funkar också väldigt bra)

Skala, skär i kyftor och koka en stund i kastrull med vatten. Lägg i oljad långpanna och häll över lite olivolja, rosmarin, salt och peppar. Ugnsstek 25 minuter på 200 grader. 1/3 av tiden i grillvärme så blir grönsakerna frasiga.

Skär kycklingen i bitar och stek i stekpanna.

Sås:
1,5 dl turkisk youghurt
1 vitlöksklyfta
1/2 fp fetaost
salt
peppar
(några droppar citron)

Blanda ihop till en sås.

Surdegsgrund



Många av bröden vi bakar är surdegsbröd. Anledningen är att de är godare, saftigare och håller längre än andra bröd. Om du smakar surdegsbröd märker du skillnaden och det är lätt att bli beroende av surdegsbak.

Vi har alltid en surdegsgrund redo i kylen.  Den är rågmjölsbaserad eftersom vi föredrar grövre bröd. En sådan grund har endast två ingredienser: mjöl och vatten.  Tänk dig din surdegsgrund som ett husdjur som klarar sig med lite lätt tillsyn och matning. Surdegen har sitt bo i kylen och och så fort man tar fram den i värmen börjar den bubbla och växa. Den behöver matas med mjöl och vatten en gång i veckan för att hålla sig vid liv. När man vill baka räcker det oftast att ta några skedar från den. En surdegsgrund är inte svår att sköta och den är enkel att göra förutsatt att man följer instruktionerna.

Jag hänvisar till ett proffs för en guide till hur man börjar:
Så startar man en rågsurdegsgrund




Gourmandtips: Assistenten



En av mina bästa investeringar någonsin är den här retrosnygga hushållsassistenten från Electrolux. Den kostade ett par hundralappar och är begagnad sedan minst 50 år.  Mest troligt håller den i 50 år till.

Med denna bakar jag de flesta av mina bröd. Degen ryms lätt i bunken och får en knådning som heter duga. Något helt annat än mina klena händer för att få fram glutentrådarna.

Vill man göra mer så finns det tillbehör. Köttkvarnen är perfekt att göra äppelmos med till exempel. Om du vill investera i en proffsig maskin men pengarna inte räcker till en espressomaskin eller en Kitchen aid finns det bara en: hushållsasistenten.

Gourmetmüsli



Det finns ingen anledning att köpa müsli när den hemmagjorda är så god! Man får blanda i allt man tycker om och det är mycket billigare än köpt, i synnerhet om man kör med storpack havregryn som bas.

Ingredienser:
Havregryn (Vi är storätare så vi använder 4 kilo)
Solroskärnor
Linfrön
Aprikoser
Bruna russin
Gula russin
Fikon
Mandlar
(Släng gärna i några fler typer av gryn, lite nötter, kokos och kanel)

Fyll en långpanna i taget med alla torra ingredienser. Frukten ska inte rostas. Ställ in i ugnen ganska högt upp och rosta på 200 graders värme i 20-25 minuter. Se till att röra om ett par gånger under rostningen. Hamstra i burkar eller påsar och ät till frukost och mellanmål. Funkar även att göra frukostgröt av.

Ett bröd för alla tillfällen


Den här formlimpan är ett snabbt men ändå tillräckligt långsamt bröd som jag efter sex sju försök lyckats få riktigt saftig och god (statistiskt säkerställt!). Gör som följer till en limpa men känn dig fri att förändra receptet utifrån tycke och smak:

1 ½-2 dl havregryn
en handfull solroskärnor
en handfull linfrön, krossade eller hela
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
8 dl mjöl - oftast gör jag en blandning - t ex 4 dl vetemjöl, 3 dl grahamsmjöl och 1 dl dinkelmjöl - för en trevlig mix av grovt och vitt
brödkryddor, malda

Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke.

6-7 dl fil - själv använder jag mig av 4% Norrskensfil
1 dl brödsirap
1-1 ½ dl lingonsylt - man kan också använda äppelmos, men lingonsylten (i alla fall hemmagjord) ger en extra saftighet och en fantastisk färg till brödet

Blanda i och rör ihop allt till en smet, relativt blöt. Den ska kunna glida ned i den olje- eller smörsmörjda formen med lite hjälp.

Grädda i 200 graders värme på gallret på ugnens botten. Inled med grill eller dylikt i 10-15 minuter för att få en god yta och täck sedan över formen med folie och grädda i totalt 55-60 minuter.

Låt väl smaka med smör och ost, såväl nybakat som nytinat!

/L

Grönsaksbuljong





















Nu är rotfrukterna billiga och då passar vi på att göra en
laddning grönsaksbuljong. Kan användas till allt och är
helt utan tillsatser. Släng i de rotfrukter du har hemma.

Urgod grönsaksbuljong:

2 gula lökar
1 purjolök
1 palsternacka
1/2 rotselleri
1/2 kålrot
3 st lagerblad
6 st pepparkorn
1 msk salt
Riven muskot, timjan.

Fräs grönsakerna i smör. Tillsätt 2,5 liter vatten och
kryddor. Koka en timme. Mosa och sila sedan bort
grönsakerna. Koka en stund till. Klart!
Häll upp i islådor eller små burkar och frys in.

RSS 2.0