Ett bröd för alla tillfällen

Den här formlimpan är ett snabbt men ändå tillräckligt långsamt bröd som jag efter sex sju försök lyckats få riktigt saftig och god (statistiskt säkerställt!). Gör som följer till en limpa men känn dig fri att förändra receptet utifrån tycke och smak:
1 ½-2 dl havregryn
en handfull solroskärnor
en handfull linfrön, krossade eller hela
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
8 dl mjöl - oftast gör jag en blandning - t ex 4 dl vetemjöl, 3 dl grahamsmjöl och 1 dl dinkelmjöl - för en trevlig mix av grovt och vitt
brödkryddor, malda
Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke.
6-7 dl fil - själv använder jag mig av 4% Norrskensfil
1 dl brödsirap
1-1 ½ dl lingonsylt - man kan också använda äppelmos, men lingonsylten (i alla fall hemmagjord) ger en extra saftighet och en fantastisk färg till brödet
Blanda i och rör ihop allt till en smet, relativt blöt. Den ska kunna glida ned i den olje- eller smörsmörjda formen med lite hjälp.
Grädda i 200 graders värme på gallret på ugnens botten. Inled med grill eller dylikt i 10-15 minuter för att få en god yta och täck sedan över formen med folie och grädda i totalt 55-60 minuter.
Låt väl smaka med smör och ost, såväl nybakat som nytinat!
/L
Kommentarer
Trackback