Surdegsgrund

Många av bröden vi bakar är surdegsbröd. Anledningen är att de är godare, saftigare och håller längre än andra bröd. Om du smakar surdegsbröd märker du skillnaden och det är lätt att bli beroende av surdegsbak.
Vi har alltid en surdegsgrund redo i kylen. Den är rågmjölsbaserad eftersom vi föredrar grövre bröd. En sådan grund har endast två ingredienser: mjöl och vatten. Tänk dig din surdegsgrund som ett husdjur som klarar sig med lite lätt tillsyn och matning. Surdegen har sitt bo i kylen och och så fort man tar fram den i värmen börjar den bubbla och växa. Den behöver matas med mjöl och vatten en gång i veckan för att hålla sig vid liv. När man vill baka räcker det oftast att ta några skedar från den. En surdegsgrund är inte svår att sköta och den är enkel att göra förutsatt att man följer instruktionerna.
Jag hänvisar till ett proffs för en guide till hur man börjar:
Så startar man en rågsurdegsgrund
Kommentarer
Trackback