2011-02-19
Brunchbuffé på Rex

(slumpmässigt utvald brunchbild från allas vårat internet)
Strax efter tolv satte vi oss på Rex i Umeå för att avnjuta brunchbuffé. 155 kr och två mätta magar senare var i alla fall jag lite kluven. Visst, savoykålen, jordgubbssmoothien, äggröran och de amerikanska plättarna var goda, men surdegsbrödet var rätt torrt och tråkigt, potatisrörorna rätt smaklösa och kaffet allmänt sunkigt. Hade också uppskattat mer avskiljda sittplatser och lugnare stämning, ungefär som på tehus ute i Europa. En god bok och några timmar senare... I alla fall inte riktigt värt 155 kr i mitt tycke. Då är after work-bufféerna på Costas och invito: (de som vi hittills har testat) hästlängder bättre, och för en billigare penning. Men är man ett större kompisgäng som vill träffas och inte orkar göra något själv hemma på lördag förmiddag så är det ett bra alternativ!
Som sagt så är vi (jag) inte helt nöjda, och därför tänkte vi fixa till en egen brunch, kanske nästa helg. Då kan man ta fram det man själv vill äta och framför allt göra kaffet lämpligt starkt. Mer om det då!
/L
2011-02-16
Ny müsli

Med jämna mellanrum gör vi stora laddningar müsli (recept finns sedan tidigare) i och med en viss konsumtion. På senare tid har jag blandat i dinkelflingor, sultanrussin (gula) och gojibär i mixen. Blir en bra balans på smaken. Ska försöka prova med någon typ av tropisk variant nästa gång, kanske med kokos och ananasbitar.
I varje fall tänkte jag varna för att inte göra något oerhört tids- och koncentrationskrävande medan du rostar din egen müsli. En hyfsad rostning är väldigt god, så ta inte i för lite, men när över hälften av grynen är mer brunsvarta än ljus-/guldgula blir det i längden lite tradigt och inte lika gott.. Så kan det gå!
/L
2011-02-15
Prenumerationen
Vi försökte fixa det så att ni trogna följare kan prenumerera på inläggen men det gick inte riktigt förrra gången. Har gjort ett nytt försök och nu tror och hoppas jag att det ska fungera. Tryck på länken "Följ bloggen" i länklistan så blir du prenumerant!
/ S & L
/ S & L
2011-02-15
Köttsoppa med kardemummaklimp

Idag gjorde jag köttsoppa för första gången i mitt liv. Jag älskar mammas och mormors köttsoppa med stora bitar av klimp i, så det var något sådant jag försökte åstadkomma. Receptet till soppan var något av ett standardrecept från Anna Bergenström så jag tänkte inte publicera det här. Recept på klassisk köttsoppa finns att få tag på lite varstans ifrån.
Jag gjorde så att jag kokade 1 kg högrev (med ben) i en stor gryta med saltat vatten i en timme.(Man kan slänga i buljong också) Seda hackade jag lite rotfrukter som potatis, palsternacka samt lök och kryddade med timjan, lagerblad, svart- och vitpeppar. Soppan fick koka någon timme till innan jag tog ut köttet och skar det i små bitar och la tillbaks det igen. Klimpen gjorde jag genom att vispa ihop lite mjöl, smör, mjölk och ägg och kryddade med muskot, salt, peppar och kardemumma.
I efterhand tycker jag att klimpen blev lite väl lös. Jag gillar när den har samma konsistens som palt så mer mjöl hade nog varit bra. Köttet hade kunnat varit ännu mörare så näste gång ska jag koka soppan lite längre. En helt okej soppa på första försöket men näste gång ska jag rådgöra med mormor först.