En glimt av Afrika...
...kan man få så här, genom att stycka sin egen kyckling:

Och så här, genom att av sagda kyckling tillaga dorowat, en etiopisk kycklinggryta, receptet hittat i systrarna Bergenströms Under valnötsträdet (rekommenderas!):

Sen jag var i Tchad för drygt två år sen har jag utvecklat en förkärlek för mycket av den afrikanska maten och kulturen. Det här var en höjdpunkt, dock från det etiopiska köket. Berberikryddan (ordet berberi är deriverat från berber, som är en benämning på ursprungsbefolkningen i Nordafrika) gjorde verkligen susen och gav ett härligt sting. Här har vi lagt till lite hederlig broccoli som grönsakstillbehör. Värt att nämnas är att vi använde 1 gul lök istället för de 5 röda lökar som man enligt receptet ska lägga i. Vi hade helt enkelt ingen rödlök hemma, och man kan säga att det blev lite av en barnvariant av grytan. Nästa gång blir det rödlök i klyftor!
Ingredienser, 4 personer
1 kyckling
5 rödlökar
50g smör
3-4 dl vatten
6-8 kryddmått berberi, se nedan
1 dl tomatpuré
salt, peppar
4 hårdkokta ägg
(crème fraiche/turkisk yoghurt att servera till)
Berberi, ca 1 dl
2 tsk malt korianderfrö
2 tsk mald ingefära (eller riven färsk)
2 tsk cayennepeppar
2 tsk chilipeppar
2 tsk paprikapulver
2 tsk curry
1/4 tsk riven muskotnöt
4 tsk mald svartpeppar
(+ 2 tsk etiopisk peppar om du har någon!)
Blanda ihop allt till ett rödbrunt pulver. Håller en månad.
Så här gör du
Skala och hacka löken, några fint och några i klyftor. Fräs i smör. Slå efter några minuter i lite av vattnet och låt löken sakta mjukna under lock på ganska svag värme i 20 minuter. Dela under tiden kycklingen i mindre bitar och ta bort skinnet. Vi delade fileérna i två delar vardera och tog även med klubborna. Vingarna och skrovet gick till en kycklingbuljong som S fixade till (recept finns i närmaste standardverk).
Rör ned berberin och tomatpurén i grytan. Späd med resten av vattnet och rör om igen. Lägg ner kycklingen och salta/peppra. Koka upp och sänk sedan värmen.
Koka det hela sakta och fint under lock i ca 35 minuter. Det går bra att hit förbereda grytan för att sedan värma upp den. Lägg i de kokta och skalade äggen en stund före serveringen. Om man mot förmodan skulle få tag i etiopiskt teff-bröd att servera till vore det kanon, men det är överkurs. Ris, lite grönsaker och turkisk yoghurt funkar riktigt bra. Sen är det bara att drömma sig bort...
/L

Och så här, genom att av sagda kyckling tillaga dorowat, en etiopisk kycklinggryta, receptet hittat i systrarna Bergenströms Under valnötsträdet (rekommenderas!):

Sen jag var i Tchad för drygt två år sen har jag utvecklat en förkärlek för mycket av den afrikanska maten och kulturen. Det här var en höjdpunkt, dock från det etiopiska köket. Berberikryddan (ordet berberi är deriverat från berber, som är en benämning på ursprungsbefolkningen i Nordafrika) gjorde verkligen susen och gav ett härligt sting. Här har vi lagt till lite hederlig broccoli som grönsakstillbehör. Värt att nämnas är att vi använde 1 gul lök istället för de 5 röda lökar som man enligt receptet ska lägga i. Vi hade helt enkelt ingen rödlök hemma, och man kan säga att det blev lite av en barnvariant av grytan. Nästa gång blir det rödlök i klyftor!
Ingredienser, 4 personer
1 kyckling
5 rödlökar
50g smör
3-4 dl vatten
6-8 kryddmått berberi, se nedan
1 dl tomatpuré
salt, peppar
4 hårdkokta ägg
(crème fraiche/turkisk yoghurt att servera till)
Berberi, ca 1 dl
2 tsk malt korianderfrö
2 tsk mald ingefära (eller riven färsk)
2 tsk cayennepeppar
2 tsk chilipeppar
2 tsk paprikapulver
2 tsk curry
1/4 tsk riven muskotnöt
4 tsk mald svartpeppar
(+ 2 tsk etiopisk peppar om du har någon!)
Blanda ihop allt till ett rödbrunt pulver. Håller en månad.
Så här gör du
Skala och hacka löken, några fint och några i klyftor. Fräs i smör. Slå efter några minuter i lite av vattnet och låt löken sakta mjukna under lock på ganska svag värme i 20 minuter. Dela under tiden kycklingen i mindre bitar och ta bort skinnet. Vi delade fileérna i två delar vardera och tog även med klubborna. Vingarna och skrovet gick till en kycklingbuljong som S fixade till (recept finns i närmaste standardverk).
Rör ned berberin och tomatpurén i grytan. Späd med resten av vattnet och rör om igen. Lägg ner kycklingen och salta/peppra. Koka upp och sänk sedan värmen.
Koka det hela sakta och fint under lock i ca 35 minuter. Det går bra att hit förbereda grytan för att sedan värma upp den. Lägg i de kokta och skalade äggen en stund före serveringen. Om man mot förmodan skulle få tag i etiopiskt teff-bröd att servera till vore det kanon, men det är överkurs. Ris, lite grönsaker och turkisk yoghurt funkar riktigt bra. Sen är det bara att drömma sig bort...
/L
Kommentarer
Postat av: Camilla
Var kan man köpa beriberikryddan?
Och vill du ha fler läsare på din blogg?
http://www.bloggtrafik.nu/index.php?sponsor=minim0
www.delicioustuesday.blogg.se
Postat av: Linus
Du behöver inte köpa den, du kan göra den själv enl. receptet i inlägget. Annars finns den väl på välsorterad orientalisk hylla, antar jag!
Trackback